Югоизточна Европа ще се бори заедно с киберпрестъпността

Категория: Информационна Сигурност , ИТ политика , Събития
Благой Благоев
сряда, 19 Октомври 2011 13:01ч

От днес в София, хотел „Хилтън”, започна първата по рода си „Регионална конференция по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа”. Нейната цел е да срещне представители на водещи информационни и комуникационни компании, финансови организации и неправителствения сектор с киберзащитните органи от държавите от Югоизточна Европа, Русия, САЩ и Украйна.

Според заместник-министър на отбраната Августина Цветкова липсва национален надведомствен орган, който да координира и консолидира усилията на заинтересованите ведомства и държавни структури по разработването на Национална стратегия за киберсигурност, която да обхваща както обществените публични мрежи, така и мрежите за класифицирана информация. Тя обяви още, че със заповед на премиера е формирана междуведомствената работна група по проблемите на киберзащитата, която да предложи сформирането на Национален орган по кибернетична сигурност.

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов припомни, че днес в киберпространството действат организирани синдикати, целящи да извличат колосални печалби чрез кражба на интелектуална собственост, идентичност и други методи.

Във форума участва официална делегация на Сикрет сървиз, начело с Марк Съливан, директор на Сикрет сървиз.

В ролята си на наблюдатели участват представители на Европол, Интерпол, SECI центъра, Европейската комисия и Съвета на Европа. Проявата е част и от програмата на настоящото българско председателство на Залцбургския форум и, в тази връзка, за участие са поканени и представители на правоохранителните органи на страните-партньори – Австрия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

Изпълнителният помощник-директор на подразделението “Киберпрестъпления – отговор и услуги” на ФБР Шон Хенри, посочен през декември 2010 година от списание Security Magazine като една от най-влиятелните личности в областта на сигурността и определен за борец с киберпрестъпленията на годината от McAfee през април 2010 г. и заместник помощник-директорът на Службата за разследвания на Сикрет Сървиз Джефри Ървайн са лектори в панела “Добри практики при противодействието на компютърни престъпления и повишаване на киберсигурността – ефективни партньорства и казуси”, като Хенри ще участва чрез видеоконферентна връзка.

Марко Кюнапу, председател на Комитета по конвенцията за киберпрестъпленията към Съвета на Европа, пристигнал специално за първата “Регионална конференция по киберсигурност и кибепрестъпност за държавите от Югоизточна Европа”, участва в сесията “Национален и международен подход в отговор на предизвикателствата на киберпрестъпността”.
Лектори на събитието са представители на компаниите – главни действащи лица в областта на ИКТ и Интернет, финансови организации и представители на международни и национални институции.

Форумът е тридневен, като първият ден е отворен за по-широка публика, в него ще участват и бизнес представители. Утре и вдруги ден ще се проведат закрити заседания, предназначени за представителите на правоохранителните и правоприлагащите органи. Програмата можете да откриете тук.

Като резултат се очаква създаване на платформа за обмяна на опит при разследването на киберпрестъпленията за страните от Югоизточна Европа, чиято цел ще бъде да координира действията на киберзащитните органи и да подобрява взаимодействието между страните от региона при борбата с киберпрестъпленията.

Като следствие от конференцията се очаква и създаване на силни публично-частни партньорства за противодействие на киберпрестъпленията и разработване на серия от мерки, свързани с превенцията и противодействието на компютърните престъпления.

Други резултати трябва да бъдат изработването на програма за повишаване на нивото на
информираност с цел превенция и защита от киберпрестъпления, създаването на обучителна програма за повишаване на квалификацията и знанията в областта на киберпрестъпленията. И не на последно място – превръщане на форума в ежегодно мероприятие.

Организатори на събитието са Министерството на вътрешните работи на Република България в лицето на сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” към ГДБОП и Международната академия за обучение по киберразследвания.

Етикети: информационна сигурност , ГДБОП , киберсигурност , киберпрестъпност , кибернетична сигурност , кибер защита , кибер заплахи , кибер разследвания , киберперстъпления , Първан Русинов

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени