Xerox изобрети компютърен език за словесно описание на цвета

Категория: Хардуер , Принтери , Любопитно , Събития , IT наука
Теодора Илиева
четвъртък, 15 Октомври 2009 10:18ч

Xerox изобрети компютърен език за словесно описание на цвета
Xerox представи най-новата си технология Natural Language Color. Екипите на корпорацията са развили концепцията за цифрово дефиниране на цвета до изцяло ново ниво.Чрез технологията могат да бъдат превеждани фрази като „брилянтно жълто” в математически алгоритъм за компютърна редакция на специфични цветови нюанси. Xerox прави демонстрации в онлайн тест лаборатория наречена Open Xerox. Потребителите могат да променят цвета на определени елементи в дадена фотография, без използване на сложен софтуер за обработка. Tехнологията е достъпна чрез функцията Color By Words на новия цветен принтер Xerox Phaser 7500.

„Няма нужда да сте специалист по управлението на цветовете, за да постигнете правилния цвят там, където го искате”, каза Карен Браун, учен в Xerox Research Center Webster (Ню Йорк). „Ние създадохме инструмент, който е интуитивен и лесен за употреба, с който просто описвате какво искате да промените. Инструментът позволява на клиентите да се вместват във все по-кратките крайни срокове като изработват вътрешно-фирмено задачите за цветен печат.”

За разработването на Natural Langauge Color, учените в Xerox използват специални измерителни инструменти (наречени колориметри), за да асоциират цифрови описания на цвета със специфични нюанси на тъмно и светло, наименования на цвят и яркост.

Свързването на точно цветово наименование с комбинация от цифри не е лесна задача, тъй като има много специфични трудности за коректно описание на цвета. Например, кога синьото става „зеленикаво синьо” или „синкаво зелено”? Има ли разлика между двете? Екипът от специалисти за управление на цвета, инженери и експерти по работни практики, воден от Браун, провел тестове с фокус групи, за да си даде отговор на въпроса как хората описват и различават отделните цветове, както и различните нюанси. Хората били изумително обстоятелствени при дефинирането на цветовете.

„С над 65 думи в речника си, софтуерът може да създаде над 50 000 възможни цветови вариации в изображенията на потребителите”, допълва г-жа Браун.

Tехнологията е достъпна на английски, френски, испански, италиански и немски на технологичния уеб портал www.xerox.com. В бъдеще, Xerox планира да разработи и внедри технологията Natural Language Color в повече принтери, мултифункционални системи и други работни процеси. Компанията планира също да показва допълнителни технологии на уеб портала Open Xerox, където посетителите да изпробват новите технологии свободно.


Етикети: Xerox , Natural Language Color

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени