Владимир Путин е заповядал да се „изчисти руския интернет“

Категория: Интернет , Интернет достъп , ИТ бизнес , ИТ политика
Благой Благоев
събота, 28 Март 2015 9:29ч

Владимир Путин е заповядал да се „изчисти руския интернет“
Руският президент Владимир Путин възложи на Федералната служба за сигурност на Русия да продължи да пречиства интернет от престъпно съдържание. Той е подчертал, че тези действия не трябва да влияят върху свободата на гражданите в мрежата, включително и тези мерки не трябва да пречат на споделянето и публикуването на „вярна информация“.

„Трябва да продължим да почистваме руското интернет пространството от незаконни, престъпни материали, като използваме за това по-широко модерни технологии и участваме в учредяване на международна информационна сигурност“ – е казал Владимир Путин.

Отделно от това той е подчертал, че е необходимо да не се ограничава свободата на интернет и да „се гарантира сигурността и върховенството на закона“. Очевидно тези думи крият противоречие, тъй като законът може да е ограничителен спрямо свободата в интернет. В допълнение, президентът е подчертал необходимостта да се съблюдават нормите на руски и международни стандарти в тази област.

Той е посочил, че кибератаките са сериозен проблем и броят им нараства. Според Путин, само през миналата година са осуетени 74 милиона опита за атаки срещу официалните сайтове и системи на властта в Русия. В допълнение са били установени над 25 000 интернет ресурси с публикации, които нарушават закона, и повече от хиляда места, смятани за „екстремистки", са спрели да работят.

Това изглежда е подготовка за ограничения под предлога на сигурността, тъй като се очаква през април да бъдат предложени инициативи, насочени към суверенитета на руския интернет. Сред очакваните мерки са независимост от западните структури чрез национализация на няколко фирми, които притежават основните комуникационни възли. Тази инициатива може да доведе до китайския модел на развитие на интернет в Русия.

Етикети: Интернет , интернет сигурност , интернет достъп , кибератаки , Путин

Четете още:Последни новини
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...
 
Вали Компютърс ООД е вече официален дистрибутор на Asus за ...
 
BRIX Gaming UHD с моделно име GB-BNi5HG4-950 е най-новото устройство ...
 
Българският разработчик на високотехнологична медицинска апаратура БТЛ Индъстрийз представи иновативен ...