Oфициално откриха първия научно-технологичен парк в България

Категория: ИТ инфраструктура , Събития
Твоите технологии
петък, 11 Декември 2015 15:29ч

Oфициално откриха първия научно-технологичен парк в България
Паркът бе открит по време на двудневен форум, посветен на политиките в подкрепа на иновациите и ролята на научно-технологичните паркове за създаването на икономика, основана на знанието. По време на втория ден от форума, се проведе и самата церемония по официалното откриване на парка. В нея взеха участие Росен Плевнелиев, Президент на Република България, Андрей Киска, Президент на Словашката република, Бойко Борисов, министър-председател на Република България, Божидар Лукарски, министър на икономиката на Република България и европейски комисари.

През първия ден на форума се състоя пресконференция, на която стана ясно, че създаването на нови суперкомпютърни приложения, производството на хранителни добавки с растителни екстракти и иновативен кулинарен център са само част от проектите, които ще се развиват в новия научно-технологичен парк T+IN.

Стратегическите посоки за развитието на технологичния парк бяха представени от неговия изпълнителен директор Елица Панайотова. Плановете си за следващите месеци разкриха и представителите на голяма част от компаниите, които започват работа на територията на научно-технологичния парк. Вече са факт и първите успешни партньорства между предприемачи и представители на научните среди.

Сред най-любопитните проекти е планът за стартирането на т.нар. лаборатория – инициатива, между Hewlett-Packard – България и Националния център за суперкомпютърни приложения и Института по Информационно-комуникационни технологии при БАН. „Тази лаборатория ще бъде уникална, не само за България, но и в световен мащаб“, разкри Ираван Хира, генерален директор на компанията у нас.

„Проектът, над който работим, е т.нар. суперкомпютър с паралелни системи, в който една задача се понася от няколко отдела успоредно. Например, ако на фармацевтичната индустрия трябват компютри с много сериозна изчислителна мощност, за да направят изчисленията за ново лекарство, тя чака реда си в някоя развита лаборатория, а това често продължава дълго. Но когато ние успеем съвместно да създадем такива програми, ще може много лесно те да бъдат ползвани тук в България, на територията именно на научно-технологичния парк, в който се намираме в момента“, обясни още Хира.

Елица Панайотова разкри повече информация за още един съвместен за бизнеса и науката проект, който ще се разработва в една от лабораториите – този между българската компания „Провиотик“, произвеждаща хранителни добавки от растителни екстракти с изключителен пробив на световните пазари, и Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Кирил Петков от „Провиотик“ каза, че едно от ключовите предимства, отличило техния продукт от останалите, е фактът, че компанията се фокусира не само върху маркетинга, а върху фундаменталната наука. „Чрез нашия проект успяхме да обединим учени от цяла България на изключително високо ниво, между които преди това не съществуваше координация. Обединението, което научно-технологичния парк ще постигне под своя покрив, ще осигури на нас, компаниите, една изключителна възможност да намерим всички тези хора тук, да се свързваме с целия български научен потенциал по-лесно. Именно тук решихме да изнесем и нашите изследвания с патогенни бактерии, когато установихме колко високооборудвани ще бъдат Лабораториите в комплекса“, разказа Кирил Петков.

Представители на трите най-мащабни акселераторски фондове, опериращи в България, Eleven, Launchub и NEVEQ споделиха задоволството си от факта, че предстои много скоро ще заработи и уникалният за Балканския полуостров Инкубатор. Той цели да се превърне в мястото, което да обедини желаещите да стартират бизнес с необходимите експерти, които да им помогнат за превръщането на идеята в успешна услуга или продукт.

„Приветстваме появата на научно-технологичния парк, защото вярваме, че това пространство може да се превърне в средището, в което всички участници от екосистемата – основателите на стартиращите компании, менторите, утвърдените технологични компании, университетите ще намерят своето място. В България има страхотен инженерен талант, но понякога ни липсват бизнес талантът, а Инкубаторът ще осъществява именно тази връзка. Близо над 3% от БВП на България се създава от технологични компании или иначе казано 35 000 – 40 000 софтуерни инженери, които се справят толкова добре, че големи компании като VMware И SAP имат единствените си развойни центрове извън държавите, в които са създадени, тук в България“, сподели Любен Белов, управляващ съдружник в Launchub. И трите фонда се обединиха около идеята, че виждат в технологичния парк естествено развитие, резултат от узряването на бизнес екосистемата у нас и мястото, в което всички нейни части ще се слеят и ще могат да работят още по-ефективно заедно.

Три групи лаборатории ще намерят място в рамките на лабораторния комплекс – 3D прототипиране, 3D виртуална реалност; IT-базирана инфраструктура, киберсигурност, високоизчислителна техника и био и фарма лаборатории. „Фокусните области на трите лаборатории на технологичния парк съответстват напълно на стратегията за интелигентна специализация на България – каза Елица Панайотова. – С това още веднъж доказваме, че Научно-технологичният парк има дългосрочна визия за своето развитие и търси формулата за успешното обезпечаване на проекта в най-скоро време“ – допълни тя.

Сред най-иновативните проекти е и създаването на територията на T+IN на т.нар. кулинарен център, съвместно с водещата българска компания Red Devil Catering. Aлександър Ковачев, съсобственик в компанията, разкри, че чрез основната си дейност този център ще се стреми да подобри взаимодействието между човек, храна и здраве и в същото време да приложи по-иновативен метод в стопанската инициатива в този сектор. „Ще поставим началото на един център за развойна дейност, в който да се случват и обучения, обхващащи целия спектър от професионални готвачи и хора, занимаващи се дълго време в тази област, до ентусиасти, студенти, ученици, любители, дори деца. Надяваме се да имаме възможност да го оборудваме и заедно с всички останали звена да създадем този център именно тук. За целта вече сме в контакт със Селскостопанската академия и Геномния център“, допълни той.

Откриването на научно-технологичният парк съвпадна с двудневната конференция „Политики в подкрепа на иновациите“. Чрез своята дейност Паркът цели да се превърне в мястото, където науката, образованието и бизнесът си подават ръка, за да осъществяват и развиват своите проекти. Чрез предоставянето на високооборудвана и модерна среда, която отговаря на нуждите и на най-бързо развиващите се компании, стратегическият проект на българската държава и Европейския съюз ще осигури на партньорите си ефективна палитра от услуги и удобства – зали за срещи, работа и събития на открито, тестване на прототипи, представяне на нови технологии и изобретения.

Етикети: иновации , суперкомпютър , Росен Плевнелиев , научно-технологичен парк T+IN

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени