US Today: Може би отминава времето на изложението CES

Категория: ИТ политика
Благой Благоев
петък, 18 Януари 2013 11:20ч

US Today: Може би отминава времето на изложението CES
Според публикация на изданието US Today, цитирана от b2bnews, популярното световно изложение за потребителска електроника CES започва да губи влиянието си. И тази година 46-годишното технологично събитие беше силно, събра 150 000 участниците и 3100 фирми-изложители в една сюрреалистична среда без прозорци, където времето изглеждаше спряло, но и където всяка технология се представя като изкуство.

В последно време обаче се усеща нотка на съмнение, че CES е печеливша дестинация. Изглежда така сякаш на изложението вече не се гледа като на печеливш залог, и е твърде възможно както журналисти, така и малки и големи изложители да преразгледат желанието си да се фокусират върху CES.

От US Today смятат, че има няколко индикации за това, че времето на изложението в Лас Вегас отминава. Ето кои са те:

1. Според анализаторите от Ройтерс, CES е динозавър, който би трябвало вече да е изчезнал. Това е само обобщение на настроенията на репортерите, които описват събитието. Според тях, всичко е много вълнуващо, но и мъчително, ако търсите някакви големи новини, защото нищо наистина страхотно не се показва.

2. Christopher Mimms от Quartz описва тазгодишното издание като „едноседмично посещение на сто и петдесет хиляди души на най-голямото по рода си международно изложение, което е без значение за никой.”

3. Ето какво казва Jon Gold от Network World на втория ден от приключилото вече събитие: „Мега шоутата като CES създават свое собствено значение. Репортерите го отразяват просто защото е известно и с всяка следваща година то се прилепва все по-силно към умовете на хората. По тази причина изложителите искат да са там, за да не пропуснат възможностите си. По тази причина дори и да нараства, изложението се развива единствено по силата на медийната гравитация.”

4. Никое търговско изложение не е надживяло ползата, която носи. Шоута като CES обединяват търговци на едро и търговци на дребно, които са нетърпеливи да напълнят рафтовете си с изненади за следващия сезон. Дори в ерата на FaceTime, професионалните конференции на живо все още имат смисъл за бизнеса, така че ако CES не предложи някаква нова стойност, популярността на това изложение може да започне да спада, а това ще донесе постепенно лавинообразен отлив на изложители.

5. CES започва да се превръща във „витрина“ за погрешните технологии, тъй като онова, което се „превъзнася“ по време на изложението са продукти, които като че ли никой не иска да купува. Пример за това са най-новите скъпи модели телевизори. Ако CES иска да се развива, трябва да се направи завой от прекаления блясък на продуктите към показване на практичната им страна.

6. Потребителската електроника вече не е центрирана около хардуера, а около софтуера. Въпросът вече е не какви са устройствата, а какви са възможностите, които дават те. iPhone и IPad например, не са се променили чак толкова много от излизането им преди пет и три години съответно, но операционната система, с която работят се подобри драматично, а и броят на приложенията нарасна неимоверно. В допълнение, ако имаше спад на интерес към тези устройства, той се дължеше именно на провала на някои услуги, които те предлагаха (като случая с Apple Maps, например).

7. Най-добрите технологични истории по време на провеждането на CES бяха свързани със софтуера. Например, Amazon представи услугата AutoRip, с която предлагат на клиентите си закупили CD от Amazon достъп до безплатни цифрови копия на песните от него в техните облачни Amazon Cloud Player библиотеки. Това е директна атака към Apple's iTunes и iTunes Match и показва много добре колко малко значение имат дизайнерските смарт часовници бижута, например, които се показаха на изложението в Лас Вегас. Очевидно, ако се прави преглед на отминали събития на следващото изложение през 2014 година, подобни новини ще бъдат много по-актуални, отколкото всичко случило се на тазгодишното издание.

Етикети: CES , изложение , влияние , US Today

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени