Световното проучване за качеството на високоскоростния интернет

Категория: Интернет , Любопитно , IT наука
Saga Technology
четвъртък, 1 Октомври 2009 13:50ч

Резултатите от годишното световно проучване за качеството на високоскоростната свързаност в Интернет (2009 Broadband Quality Study), разпространени днес, разкриват, че 62 от общо 66 изследвани страни са подобрили качеството на броудбанд услугите си спрямо миналата година. В същото време новите данни от проучването показват задълбочаване на разделението в качеството на дигиталните услуги между градските и селските райони. Проучването за тази година дава нов поглед върху това кои са световните лидери в използването на широколентов Интернет, като комбинира данните за всяка държава по отношение на проникването на високоскоростния интернет и измерването на качеството на броудбанд услугите, използвани от гражданите на всяка страна.

Първото проучване за качеството на високоскоростния интернет беше публикувано през септември 2008 г., с цел да изследва възможностите на всяка от страните да се възползва от уеб приложенията и услугите от следващо поколение. Изследователският екип разкри, че качеството на броудбанд услугите е пряко свързано с напредъка на националната икономика и дава преимущества на страните, които поставят като национален приоритет развитието на високоскоростния интернет. Проучването за 2009 г. включва 24 нови страни, както и допълнителни анализи за качеството на широколентовия интернет в 240 града.

Изследването е подготвено от екип от студенти от Saïd Business School в Университета в Оксфорд и Факултета по приложна икономика в Университета в Овиедо и е спонсорирано от Сиско.

Основните заключения от проучването са, че средните качествени показатели за високоскоростния интернет се повишават в световен мащаб: Глобалната средна скорост на download трафика е нараснала с 49% до 4.75 мегабайта в секунда (Mbps); Глобалният среден upload трафик е нараснал с 69% до 1.3 Mbps; Средната глобална латентност (забавяне) е намаляла с 21% до 170 милисекунди; Южна Корея е водещата страна през 2009 по отношение на използване на високоскоростен Интернет.

 СтранаПроникване (% от домакинствата)Качество на интернет (брой точки) Лидерство през 2009
1Южна Корея97%99138.6
2Япония64%96115.3
3Хонг Конг99%50111.0
4Швеция69%85109.6
5Швейцария90%60108.0
6Нидерландия83%68107.6
7Сингапур96%48107.3
8Люксембург99%40106.7
9Дания82%67 106.1
10Норвегия84%58101.8
 

Южна Корея изпревари Япония по отношение на качеството на Интернет през 2009 г. с ръст на качеството на услугите от 72%. Като се прибави и високото проникване на широколентовия интернет в страната, Южна Корея изпреварва Япония и по отношение на класацията за Броудбанд лидерство през 2009 г. Швеция има най-висококачествения Интернет в Европа. Страната бързо настига Япония и Южна Корея, тъй като резултатите й се подобряват с 38% спрямо 2008 г. Латвия, България и Литва се нареждат веднага след Швеция по отношение на качеството на Интернет услугите, в следствие на скорошни разширения на оптичните и кабелните мрежи в големите градове. Слабото проникване обаче все още задържа тези страни по отношение на показателя  Интернет лидерство. 

39 страни имат резултат под прага, изискван за доставянето с постоянно качество на повечето масови уеб приложения (като възможност за гледане на интернет телевизия със стандартна дефиниция, споделяне на малки файлове и използване на видео комуникации с ниска дефиниция, например видео приложенията в Skype). 9 страни – Южна Корея, Япония, Швеция, Литва, България, Латвия, Нидерландия, Дания и Румъния – предлагат широколентова свързаност с необходимото качеството за уеб приложенията от следващо поколение. Такива са интернет телевизията с висока дефиниция и видео комуникациите, които ще бъдат официално представени през следващите 3 до 5 години. През миналата 2008 г. само Япония изпълняваше тези изисквания. Държавите, показващи най-значително подобрение по отношение на качеството на интернет през последната година са Южна Корея (ръст със 72%), България (ръст с 56%), Литва (55%), Швеция (38%) и Румъния (34%). Кения пък утроява своя общ резултат, но въпреки това остава значително под прага на изискванията за приложенията на новите технологии.

Градовете с най-добри резултати сред всички държави, участвали в проучването са:

Топ 10 градовеТочкиТоп 20 градовеТочки
Йокохама, Япония85Ротердам, Нидерландия55
Нагоя, Япония82Рига, Латвия54
Каунас, Литва79Копенхаген, Дания53
Сапоро, Япония72Букурещ, Румъния52
Сеул, Южна Корея68Стокхолм, Швеция51
Малмо, Швеция67Вилнюс, Литва50
Осака, Япония65Цюрих, Швейцария49
Ухан, Китай60Токио, Япония49
Упсала, Швеция57Гьотеборг, Швеция49
София, България56Кошице, Словакия48


Изследователите правят сравнение между разликата в качествените показатели в градовете, където има високи резултати и останалите части от страните. Въпреки, че в по-голямата част от страните се наблюдава т.нар. „дигитално разделение” (големите градове имат висококачествен интернет, а малките - не), 13 страни се отличават със значителни различия в качеството на услугите в големите и в малките градове.  Литва, Русия и Латвия имат най-голямо „дигитално разделение”, докато селските райони в Швеция, Обединените Арабски Емирства и Исландия се радват на най-качествени интернет услуги както в малките, така и в големите населени места.Етикети: Интернет , Microsoft , HP , мрежи , LAN , телевизия , СЕК , НАП , БАН , IP , HTML , Skype , cd , ATI , уеб , BI , София , МВР , стандарт , СЕП , MAN , RIA , XML , файл , броудбанд , SAN , уеб приложения , БСК , Сиско , grid , България , ИТ , C , САП , ДСК , Internet , широколентов , MES , анализ , видео , EDS , IT , високоскоростен интернет , проучване

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени