Суперкомпютърът IBM Watson помага за диагностика и лечение на рака

Категория: Хардуер , IT наука , Иновации
Благой Благоев
понеделник, 26 Март 2012 15:58ч

Суперкомпютърът IBM Watson помага за диагностика и лечение на рака
Суперкомпютърът IBM Watson бе създаден с цел да разбира какво говорим. Основният успех на проекта беше победата на Watson на финала на популярното американско телевизионно състезание Jeopardy!. По време на шоуто суперкомпютърът отговори на устни въпроси, като ползваше база данни с информация от Wikipedia.

След постигнатия през 2011 година успех компанията IBM започна да търси бизнес приложение на суперкомпютъра и сега той е включен в нов проект за лечение на онкологични заболявания. Watson работи като съветник в онкологичния център Слоана-Кетеринга.

Използването на експертни системи в медицината не е нещо ново, но необичайното в случая с Watson е способността му да общува на обкновен английски език устно. Суперкомпютърът е снабден с база данни, съдържаща всеобхватна информация за диагностиката и лечението на рака, включително много истории на болестта, което ще спомогне за диагностицирането и препоръките по време на лечението.

Сам по себе си Watson представлява клъстер от 90 сервъра IBM Power 750 и съдържа 2880 процессорни ядра Power 7 и 16 TB оперативнa памeт. Производителността му е 80 TFLOPS.

Етикети: IBM , суперкомпютър , гласово разпознаване , IBM Watson

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени