Студенти и млади ИТ специалисти ще решават проблемите на София

Категория: Технологии
Saga Technology
четвъртък, 9 Юни 2016 22:51ч

24-часовото събитие Sofia Municipality Innovation Hackathon инициира Столична община, в рамките на което студенти и млади ИТ специалисти ще предлагат решения за различни актуални проблеми на София, използвайки отворени данни. Проявата, която ще се осъществи на 9 и 10 юни, в зала 3 на Националния дворец на културата, ще събере общо 63 екипа от седем български университета. На нея те ще представят своите решения в областта на достъпа до образование, комуникацията между учители, родители и ученици, споделянето на добри практики, дигитализирането на образователно съдържание, здравеопазването и здравословния начин на живот, културно – историческото наследство, управлението на изоставени сгради и др.

Софтуерната компания „Онтотекст“ подкрепя първото издание на Sofia Municipality Innovation Hackathon. „Хакатонът е първото по рода си събитие, което фокусира иновативния потенциал на младите хора за решаване на някои от най-сериозните проблеми на столицата, чрез отворени данни. Радващо е, че Столична Община стартира подобна инициатива и за нас е съвсем естествено да подкрепим събитието. Убедена съм, че софтуерните продукти и експертизата на „Онтотекст“ в сферата на семантичните технологии и свързаните отворени данни могат да помогнат много за създаването на устойчиви решения в тази област“ - заяви Милена Янкова, маркетинг мениджър на българската компания.

„Онтотекст“ ще даде в рамките на събитието една специална награда за „Иновация в свързаните данни“ (Linked Data Innovation) на екипа, който създаде най-иновативното решение, използващо свързани отворени данни. Той ще получи от софтуерната фирма парична награда в размер на 1000 лв., както и подкрепа под формата на менторство, поддръжка и лицензи за семантичната база данни GraphDB SE на стойност 12 000 лева.

Етикети: столична община , Онтотекст , хакатон

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени