Space Monkey: нов много по-бърз модел за облачно съхранение на данни

Категория: Хардуер , ИТ инфраструктура , Мрежи , Облак , Сторидж
Благой Благоев
понеделник, 3 Юни 2013 8:23ч

Space Monkey: нов много по-бърз модел за облачно съхранение на данни
Устройство за съхранение Space Monkey (илюстрации от разработчиците)

На сайта Kickstarter успешно завърши събирането на средства за развитие на нова система за облачно съхранение на информация Space Monkey. Авторите на проекта твърдят, че тяхната разработка осигурява висока надежност на съхранението на информацията, голяма скорост на предаване на данни, достъпност от всяко място в света и не големи разходи.


Въпреки изобилието на мрежови пространства за съхранение на информация като Google Drive и Dropbox, много потебители не рискуват да си държат там файловете от съображения за конфиденциалност и възможни проблеми с достъпа. Съществува и въпроса с цената, ако е необходимо да се съхраняват в облака големи количества данни.


Според авторите Space Monkey решава всички тези проблеми. В какво се състои моделът на разработчиците? За да се включите в мрежата Space Monkey трябва да наемете едноименен диск, вътре в който има твърд диск с размер 2 ТВ. От този обем за потребителя ще е достъпен половината, а останалата част е за други участници в системата. При запис на Space Monkey се създават две копия на файловете – едното се съхранява локално, а другото се разбива на части, шифрира се и се предава на други дискове в мрежата (именно затова за потребителя се отделя само 1 ТВ).


 


Тоест принципът на работа на системата напомня платформата BitTorrent. В случай на повреда в локалния диск, потребителят ще коже да “слепи” файловете си от други източници. Предполага се, че мрежата Space Monkey ще осигуи достъп до данните от всяка точка на света и чрез което и да е устройство - смартфон, таблет или персонален компютър. Твърди се, че в сравнение с обкновените облачни хранилища скоростта на предаване на данни ще бъде минимум 12 пъти по-голяма. А с разсширяването на инфраструктурата може да се достигне дори 60-кратно увеличение.


Освен това Space Monkey ще позволи обмен на файлове с други потребители. По отношение на цената на Space Monkey планът е да се дава под наем за $10 месечно. Тоест за тези пари ще получите 1 ТВ пространство с възможност за достъп отвсякъде. За сравнение Dropbox взема същата такса за 100 GB.


Моделът Space Monkey явно е привлекателен, защото проектът в Kickstarter е събрал $350 000, като разработчиците са се надявали да привлекат $100 000. Реализирането на системата ще започне през следващите месеци и тогава ще стане ясно дали е сполучлива идеята.


Етикети: облачна платформа , Облачен сторидж , облачни услуги , услуги в облака , облачни решения , облачна сигурност , облачен компютинг , облачнa архитектура , сигурност в облака , облачни системи , Kickstarter , Space Monkey

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени