SoftMaker Office Standard 2016 – достъпна алтернатива на MS Office

Категория: Софтуер , Приложен софтуер
Тервел Няголов
вторник, 20 Октомври 2015 23:01ч

SoftMaker Office Standard 2016 – достъпна алтернатива на MS Office
Кое е приложението, което доведе компютъра до всяко работно място и дом? Разбира се, това е офис пакетът, който се ползва ежедневно още от създаването на компютъра. То успя да направи своя бум още по времето, когато компютрите работеха основно в текстов режим, а терминът WYSIWYG (получаваш това, което виждаш) все още не се беше родил и беше трудно да се установи какъв резултат ще бъде отпечатан на принтера.

Затова не е чудно, че конкуренцията в тази сфера е жестока. Тя доведе до някои добри нововъведения, но и до голяма претруфеност на интерфейса, която изискваше наличието на докторска степен за овладяването на спецификите в работата с приложението и мнозина с гордост го поставиха на едно от челните места в своите CV-та.

В същото време тихо и кротко през последните години продължава да се развива офис пакетът SoftMaker Office, който наскоро излезе във версия 2016. Ако досега не сте чували за производителя SoftMaker, значи е време да поправите този пропуск.

Така се почувствах аз, когато за пръв път ми попадна този офис пакет и разбрах, че зад него стои немска компания с дългогодишна история, чийто продукти отдавна са намерили сериозно място на немския и европейския пазар. Тя е основана през далечната 89-та година и още през 91-ва е предложила със своите продукти цифрови шрифтове. Сега продуктите на компанията завладяват и американския континент, а благодарение на фирма Вали Компютърс (http://www.vali.bg) стъпват и на българския пазар.

Българската фирма е официален дистрибутор от есента на тази година и има желанието да популяризира този софтуерен продукт и на родния пазар.

Ще разгледаме офис пакета SoftMaker Office Standard 2016 за Windows, чиято демонстрационна версия може да се свали от уеб сайта на производителя www.softmaker.com. Целият архив е с размер на 337 MB и съдържа приложенията за текстообработка TextMaker, за електронни таблици – PlanMaker, за презентации – Presentations.

Към пакета има и едно приложение, което се на-рича BasicMaker и ви позволява да контролирате приложенията в офис пакета и други съвместими с VBA (Visual Basic for Applications) програми за Windows. Чрез него можете да пишете скриптове, които да отварят документи, да сменят шрифтове, да се генерират документи, подчинени на определени правила – например да генерирате автоматично пълномощно или декларация. Чрез BasicMaker офис пакетът се превръща в мощен инструмент в ежедневната работа, стига да се отдели малко време и да се разучи скриптовият език. Германците са практични хора и неслучайно правят това приложение равностойна част от целия офис пакет.

Като журналист за мен най-интересно беше приложението за текстообработка TextMaker. Интерфейсът е познат за мнозина, които са ползвали текстообработваща програма през последните години и ще им помогне да се почувстват в свои води. Един от най-популярните плъгини за MS Office 2003 е този, който връща класическото меню, подобно на версията 2003 г. Това е интерфейс с който съм сигурен, че повечето ползватели на офис приложения са свикнали и работата с него ще бъде лесна и интуитивна. На мен най-много ми липсваше полето за показване на броя думи и броя символи, но лесно успях да го изведа в статус лентата най-отдолу с няколко клика на мишката.

Още повече, че пакетът има интерфейс на български! Кориците на кутиите за българския пазар също са адаптирани на български език. Ако при инсталацията е зададен регион България, продуктът дори автоматично се инсталира с български интерфейс.

От сайта на производителя също могат да се свалят и речници в Hunspell формат, като сред тях присъства и български, който се инсталира много лесно и след тази операция може да имате проверка за правопис на български език.

Една интересна опция, която някои от читателите със сигурност ще оценят, е възможността да се отварят защитени с парола документи, създавани с Microsoft Office. Приятна изненада е присъстващата в стартовото меню програма, чрез която може да инсталирате Portable версия на офис пакета на USB устройство, така че да работите по своите документи от чужд компютър, без да е нужно да ползвате друго приложение за текстообработка.

Офис пакетът на SoftMaker чете всякакви познати документни формати, като популярните Microsoft office .doc, .docx, .xls, .xlsx, .ppt и .pptx, така и OpenOffice, Libre Office (само TextMaker поддържа отворен формат .odt, в процес на разработка е поддържането му от PlanMaker и Presentations) и Word Perfect. Както може да се очаква, SoftMaker ползва собствен документен формат – .tmd за документи, .pmdx за електронна таблица и .prd за презентация. Нищо не пречи да ползвате обаче някой от другите популярни формати, ако търсите съвместимост.

Една възможност, която лично аз ползвам най-често, е експортът в PDF. Свикнал съм тази функция да е вградена в текстообработващата програма и бях радостен да видя, че мога да я ползвам и тук. Експортът в PDF е повече от перфектен – със сигурност няма да видите разместване в крайния резултат и може да сте сигурни, че PDF вариантът на документа ще е с добър вид.

Друго, с което ме впечатли офис пакета на SoftMaker, е бързината. Честно да си кажа, много пъти съм нервничел пред компютъра в очакване мудното приложение за текстообработка да отвори документ, а когато за лош късмет този документ се окаже малко по-голям, почвам да се съмнявам в спецификациите на своя компютър. Проблемът обаче не е в компютъра, затова и някои производители на офис софтуер създадоха „хитрите“ Preloader приложения, чиято задача е простичка – със стартирането на компютъра зареждат част от кода на офис приложенията, така че като щракнете върху някой документ, той да се зареди бързо. Чудесна функция, ако не броим ресурсите, които се ползват дори тогава, когато функциите на офис приложението не са ни нужни.

В SoftMaker Office Standard 2016 няма да видите Preloader, но въпреки това ще се изненадате, че компютърът ви няма да се влачи, когато отваряте документ. Ще си спомните добрите стари времена, когато приложенията се отваряха мигновено и не се налагаше да се чудите, дали заедно с тях не се зарежда и софтуер за изстрелване на ракети в космоса, та да е толкова бавно стартирането им. Бързината впрочем е и един от критериите този офис пакет да бъде така добре приет в Европа, а също така да заслужи добрите отзиви на издания като PC Magazine, Chip и др.

Но да кажем няколко думи и за приложението за електронна таблица. PlanMaker отвори без проблеми всичките ми тестови Excel таблици, които не се отличават с особен инженерен размах, а са плод на ежедневната ми работа с електронни таблици. Реално с PlanMaker може да правите почти всичко, което е нужно в работата ви с електронни таблици, като единствено Pivot таблиците не могат да се реорганизират с няколко клика на мишката, както е в Office, но пък за сметка на това имате на разположение филтри, с които да постигнете същата задача. Създаването на диаграми от стойностите в таблиците също е възможност, с която лесно успях да се справя, въпреки че сравнително рядко ми се случва да представям по такъв начин данни.

Приложението Presentation също успя да ме грабне, най-вече с лекотата с която успях да създам презентация, която въпреки моите жалки графични умения доби професионален изглед, който не бих се срамувал да покажа пред публика. За целта имах целия необходим ми инструментариум – от избора на шаблон до прегледа на постигнатия резултат.

Интересна е възможността да се позлват Direct X анимации, които правят презентациите много динамични. Те могат да се възпроизвеждат само при ползване на Presentation – MS PowerPoint не поддържа тази функция, но тя е чудесна за весеки, който иска да прави професионални презентации.

Календар и пощенска програма

Дотук не споменахме нищо за една друга съществена част от всеки един офис пакет, приложението за електронна поща и календар. Вместо да разработват собствен продукт, SoftMaker са решили да надградят приложението с отворен код Thunderbird, което е много популярен пощенски клиент, разработван от open-source общността. Имейл клиентът носи усещането и изгледа на другите продукти на SoftMaker, като идва и с практични и удобни функции като бързо преместване на съобщения, интеграция с Lighting за календарни функции, както и удобния Maildir формат, с който се избягва ограничението от 4 GB за папка с писма.

Заключение

Със сигурност SoftMaker Office Standard 2016 не е толкова мощен офис пакет, какъвто е Microsoft Office, но целта на неговите създатели не е и била такава. Те са създали продукт, който си поставя основна цел да предложи лесен инструмент за ежедневна работа с офис приложения, който да е съвместим с повечето най-популярни документни формати, да не затормозява компютъра и неговия ползвател, както и да е на достъпна цена. И като споменахме цена, длъжни сме да споменем и каква е тя – SoftMaker Office Standard 2016 се продава на българския пазар за 99.99 лв с ДДС, което го прави една много достъпна алтернатива на офис пакета на Microsoft. Още повече, че всеки закупен лиценз може да се инсталира и ползва на три компютъра едновременно. Версията SoftMaker Office Home&Business 2016 без Thunderbird и BasicMaker може да се закупи на още по-ниска цена от 49.99 лв с ДДС, а не е за подценяване и фактът, че този офис пакет може да бъде инсталиран както на най-новите системи с Windows 10, така и на по-стари компютри с Windows XP. По-ниските изисквания за системни ресурси ще позволят работа и на по-слаби компютри, каквито все още се ползват ежедневно в офисите.

Освен това поддръжката е на високо ниво – при откриване на проблем/бъг клиентът може да изпрати информация на SoftMaker директно или чрез Вали. След отстраняване на проблема потребителят получава hotfix, а в следващия сървис пакет, този hotfix ще е включен, за да го ползват всички потребители. Поддтъжка, която липсва при другите офис пакети.

Повече информация за SoftMaker Office Standard 2016 може да намерите в сайта на официалния дистрибутор на продуктите на SoftMaker за България – Вали Компютърс – http://www.vali.bg
Етикети: Vali Computers , офис пакет , SoftMaker Office

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени