СНИД подкрепя икономическия министър за нуждата от либерализация на телеком пазара

Категория: Интернет , ИТ бизнес , Телекомуникации
Светлин Светлинов
четвъртък, 22 Юли 2010 12:45ч

Сдружението на независимите интернет доставчици (СНИД) подкрепя позицията на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, за нуждата от либерализация в далекосъобщителния сектор. Изявлението, направено от г-н Трайков, съвпада напълно с позицията на браншовата организация, която от години се бори за подобряване на условията за конкуренция в този стратегически за икономиката ни сектор и за предоставяне на повече избор за крайните потребители.

„Либерализацията на телеком сектора у нас беше изкуствено забавена, чрез законови текстове, които поставиха бившия държавен телеком в привилегировано положение, както по отношение достъпа на други оператори до т.нар. „последна миля“, така и до каналната мрежа на компанията. Частичната либерализация, която въпреки това наблюдаваме в телекомуникационния сектор, е факт само благодарение на технологичните иновации и на появата на голям брой LAN доставчици, много от които в последствие израстнаха до оператори с национално значение“ - заяви Страхил Иванов, председател на сдружението - „На практика почти всички успехи по отношение на телеком либерализацията се осъществиха отдолу нагоре, с минимална подкрепа от страна на държавата. Затова е радващо, че представител на сегашното правителство засяга тази важна тема и се надяваме изявлението му да допринесе за по-широка обществена дискусия.“

Според Страхил Иванов, засилването на конкуренцията в телекомуникациите е изключително важно за цялата ни икономика, защото в съвременния свят достъпът до интернет, телефония и други комуникационни услуги е от критично значение за всеки бизнес. „Развитието на IP – базираните комуникации промени много начина, по който екипите и партньорите комуникират помежду си и днес едва ли има сектор, в който това влияние да не се усеща. Либерализацията на далекосъобщенията ще спомогне за по-бързата поява на нови услуги и то – на по-конкурентни цени, което ще повиши конкурентоспособността на българските предприятия, използващи тези услуги и ще подобри инвестиционния климат в страната“ - добави председателят на браншовото сдружение.

Сдружението на независимите интернет доставчици е създадено през 2004 г. с цел съдействие и практическо подпомагане работата на LAN операторите в България, представителство и оптимизиране на техните взаимоотношения с държавните органи, както и с останалите оператори у нас. Към момента членовете на браншовата организация предлагат услуги на над 150 000 домакинства или 450 000 крайни клиенти в цялата страна. Сдружението взаимодейства активно с Комисията за регулиране на съобщенията, с Държавната агенция за информационни технологии и съобщения, с Българската телекомуникационна компания и с другите телеком оператори, както и с останалите браншови организации, като дава становища по изготвяне на законопроекти, наредби и други документи, формиращи държавната политика в сектора. Към момента членове на сдружението са Спиди Нет АД, Юнайтед Нет ООД, Онлайн Директ ООД, Телнет ООД, Медиком България ООД, Атлантис БГ ООД, Орландо Нет ООД, Люлин Нет ООД, Цис БГ, Ривов Електроникс ЕООД, Поинт ту поинт ЕООД, Микмакс ЕООД, Икон ООД, Нетуоркс България, Пауърнет, Плади Компютърс, Джи Ес Ен, Вестител.БГ и Юнайтед Нет ООД.
Етикети: доставчици , българския пазар , интернет доставчик , СНИД

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени