Семинар на Хай Компютърс: Киберсигурността необходим приоритет

Категория: Информационна Сигурност , Събития
Наско Атанасов
сряда, 23 Май 2012 10:15ч

Във Велинград тези дни се състоя традиционния семинар за киберсигурност на Хай Компютърс. Сега той бе под надслов “Real security in а digital world”. Форумът бе направен по нестандартен начин, като освен представянията и практическите занимания бе проведена дискусия с участниците за добри практики, а потребители на решенията на Хай Компютърс споделиха своя личен опит с продуктите и услугите на компанията. Една от новините на събитието бе, че Хай Компютърс започва да предоставя решенията си под нова марка – Centio.

Лектори на семинара бяха Константин Веселинов – управител на Хай Компютърс, Цветанка Кирилова – началник отдел „Оперативна съвместимост и информационна сигурност“, МТИТС, Албена Спасова – председател на Управителния съвет на Международната академия за обучение по киберразследвания, Илона Кръстенякова – прокурор във Върховна касационна прокуратура, Явор Колев – началник сектор "Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт" при ГДБОП-МВР, Спас Иванов – генерален мениджър на компанията Хай Компютърс и Веселин Троянов – консултант за софтуерни и хардуерни решения в областта на информационната сигурност.

Според лекторите не трябва да се подценява сигурността на корпоративната информация, така както не се подценява финансовата сигурност (например тази на банковите сметки) или сигурността на човешкия фактор, като основен капитал на всяка компания. Сигурността на корпоративната онлайн информация е не по-малко важна и много мениджъри го разбират, след като са загубили част от нея и това директно рефлектира върху бизнеса. Въвеждането на ефективен процес за мениджмънт на информационната сигурност минимизира вероятността с 90% тя да бъде атакувана успешно и да бъдат загубени не само пари, но и репутация.

Съобщено бе, че предстои създаването на национална стратегия за киберсигурност, както и план за реакция при кризисни ситуации в киберпространството. Понастоящем има Наредба за общите изисквания за оперативна съвместимост и информационна сигурност, която определя критериите, на които трябва да отговарят служителите по информационна сигурност в администрацията. Тези критерии са много високи и понастоящем няма достатъчно кандидати.

Етикети: Хай Компютърс , конференция по киберсигурност , Centio

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени