Съдебните актове – вече в уеб

Категория: Интернет , Любопитно , закони
it FORUM
петък, 16 Октомври 2009 10:47ч

Вече е факт уеб базираният интерфейс за публикуване на съдебните актове. Сега това ще става директно от системите за управление на делата на едно централно място с възможност за едновременен преглед на практиката на съдилищата по различни видове дела. Разширеното търсене дава възможност за намиране на съдебни актове по ключова дума в публикувания им текст. Интегрираното поддържане на актовете на всички съдилища позволява автоматично да се изчислява техният статут след обжалване и преглед на свързаните актове.

Проектът на ВСС е изпълнен от шест компании: Латона България, Консорциум Декстро груп, Информационно обслужване, Сименс, Норма и Консорциум С.А. Консултинг. В неговите рамки четирите функциониращи системи за управление на делата вече могат да обменят данни и по еднотипен начин да извеждат съдебните актове към общ уеб базиран интерфейс. Това става, след като личните данни в делата се премахват автоматично преди публикуване, изясни Анета Калъпова, началник отдел “Информационни технологии и комуникации” във ВСС. Тя посочи, че по този начин остава повече време за прецизен преглед на информацията, за да не бъде допуснато разкриването на данни, които могат да ощетят личността.

Още едно нововъведение е безхартиеният обмен. Данните за делата, въведени в един съд, автоматично се подават в по-горния при обжалване или към друг равен съд при изпращане по подсъдност. Така се спестява повторното им ръчно въвеждане в системата на получаващия съд. Въвеждането на изцяло безхартиен обмен ще е възможно след приемане на нормативната уредба на електронното правосъдие.

Въведен е и специализиран софтуер за мониторинг и контрол на дейността на вещите лица, който е свързан с четирите действащи системи за съдебните дела. Той ще се грижи за случайния избор на вещите лица в зависимост от тяхната специалност и съдебен район. Софтуерът поддържа история за дейността на вещите лица в персонални досиета, което дава възможност за бърза проверка на техните компетенции, натовареност и опит. Така, при подготовката на списъците от вещи лица, всяка година административните ръководители на органите на съдебната власт ще знаят какви специалности се търсят и кои вещи лица предават експертизите си в срок и не отказват необосновано експертизи.


Етикети: уеб , съдебната власт , ВСС , съдебни актове

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени