Румен Христов от ПМГ-Шумен първи в конкурса по програмиране на PC Magazine Bulgaria и Мусала Софт

Категория: Събития , Личности
Saga Technology
четвъртък, 13 Май 2010 14:55ч

Румен Христов от ПМГ-Шумен първи в конкурса по програмиране на PC Magazine Bulgaria и Мусала Софт
Петнадесетото издание на националния конкурс по програмиране на PC Magazine Bulgaria и Мусала Софт завърши с финален присъствен кръг, който за трета година се проведе под патронажа на Президента на Република България Георги Първанов. Състезанието събра най-добре представилите се участници в конкурса, които бяха лично поздравени от изявени представители на бизнес и академичните среди.
 
На първо място е Румен Христов, ученик 10-ти клас в ПМГ-Шумен и възпитаник на шуменската школа по информатика "А&Б" с ръководители Бисерка Йовчева и Петър Петров. Румен е най-младият участник в конкурса. Той е изявен талант на национално ниво, с многобройни национални и международни отличия и е част от националния отбор по информатика. След две втори места в предишните две издания на състезанието, Румен заслужено спечели голямата награда - лаптоп от Мусала Софт. След него се класира Георги Ацев, студент трети курс - Софийски университет, Факултет по математика и информатика. Георги получи процесор от AMD, принтер от CNsys и книга от Майкрософт България. Мултифункционално устройство от Brother, клавиатура и мишка от Logitech и книга от Майкрософт България, отидоха при третото място на Александър Георгиев, студент трети курс - Софийски Университет, Факултет по математика и информатика. Следващите в класирането получиха награди, любезно предоставени и от спонсорите BMG, Fadata, Fujitsu, IBS, Lexmark, TP Link, ZTE.
 
На награждаването на победителите и пресконференцията присъстваха множество специални гости, които уважиха усилията и постиженията на състезателите сред които: Ректора на Софийски университет "Св. Климент Охридски", проф. Иван Илчев; проф. Иван Сосков, Декан - Факултет по математика и информатика, Софийски университет; акад. Стефан Додунеков - Институт по математика и информатика на БАН (ИМИ-БАН); Бойко Лечев, иЦентрове; Светлин Наков - Учредител на Българска асоциация на разработчиците на софтуер (БАРС); Георги Брашнаров, Председател на УС на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ); Огнян Киряков, Генерален директор - Майкрософт България; доц. Даниела Гоцева, зам. декан Факултет Компютърни системи и управление към Техническия университет и Емил Илиев, Началник отдел информационни технологии - Президентство на Република България. Доц. Красимир Манев бе почетен председател на журито в конкурса, а домакини на събитието бяха Тервел Няголов, Главен редактор на PC Magazine Bulgaria и Елена Маринова, Президент на Мусала Софт.
 
В 15-тото издание на най-престижното частно състезание по програмиране в България взеха участие 34 състезателя. 12-те събрали най-много точки от представянето си през 6-те задочни кръга се класираха за финален присъствен кръг, който се проведе вчера в залата на Българо-корейския Интернет център в сградата на Централна поща. Подкрепа за конкурса през задочните кръгови през 2009/2010 оказаха: ИМИ-БАН, ФМИ-СУ, БАСКОМ, БАРС и Майкрософт България.  
 
"България e богата на таланти в науката, изкуството u спорта, но особено важно за нейното бъдеще е създаването на условия за подготовка и реализация на способните и талантливи млади хора в областта на компютърното програмиране и информатиката. Така страната ни ще бъде конкурентна в обществото на знанието, което вече се формира и все повече ще характеризира Европа и света във второто десетилетие на новия век." - споделя държавният глава Георги Първанов в официалното си писмо до състезателите и организаторите.
 
Крайното класиране от финалния кръг е:
            1. Румен Христов (Ученик 10-ти клас - ПМГ, Шумен)
            2. Георги Ацев (Студент трети курс - СУ ФМИ, "Компютърни науки")
            3. Александър Георгиев (Студент трети курс - СУ ФМИ, "Компютърни науки")  
            4. Недялко Присадников (Студент трети курс - СУ ФМИ, "Приложна математика")
            5. Антон Анастасов (Ученик 12 клас - ПМГ, Хасково)
            6. Веселин Георгиев (Студент магистратура - СУ ФМИ, "Компютърна графика")
            7. Иван Иванов (Студент трети курс - СУ ФМИ, "Софтуерно инженерство")  
            8. Момчил Иванов (Студент първи курс - СУ ФМИ, "Компютърни науки")
            9. Владимир Недев (Софтуерен инженер в българска компания, възпитаник на СУ ФМИ)
            10. Георги Гюрчев (Ученик 11 клас - МГ, Русе)  
            11. Николай Хубанов (Ученик 12 клас - ПМГ, Габрово)
            12. Пламен Томов (занимава се с програмиране като хоби)
Етикети: Мусала Софт , PC Magazine Bulgaria , Национален конкурс по програмиране , Конкурс по програмиране

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени