Ръст при „изнудващия“ малуер предупреди F-Secure

Категория: Информационна Сигурност
Saga Technology
петък, 1 Май 2015 22:42ч

Ръст при „изнудващия“ малуер предупреди F-Secure
Ново изследване на компанията за кибер сигурност F-Secure показва ръст на зловредния софтуер, предназначен да тегли пари от нищо неподозиращи потребители на смартфони и компютри. Според новия доклад за заплахите, зловредни кодове като “премиум” SMS съобщения, изпращащи троянски коне и рансъмуеър, продължават да се разпространяват и отбелязват наистина значимо присъствие в съвременния пейзаж на дигиталните заплахи.

През втората половина на 2014 г. бяха идентифицирани 259 от общо 574 познати варианта на семейството SmsSend, което го направи най-бързо развиващото се семейство на зловреден код за мобилни устройства. SmsSend генерира печалба за престъпниците чрез инфектиране на Android устройства с троянски кон, който изпраща SMS съобщения на номера с добавена стойност. Рансъмуеърът също продължи да заразява мобилните потребители, като най-сериозните заплахи за Android устройства бяха идентифицирани от семействата Koler и Slocker.

Рансъмуерът използва криптиране или други механизми, чрез които заключва достъпа на потребителите към собствените им устройства. Престъпниците използват рансъмуеър, за да изнудват хората и да не им дават достъп до устройствата им, докато не платят откуп. Според Микко Хиппонен, ръководител на изследователския екип в F-Secure, заради виртуалните валути им е много по-лесно да използват рансъмуеър, за тях този метод е много по-полезен и доходен. За крайния потребител в наши дни рансъмуеърът е най-открояващият се вид дигитална заплаха.

Докладът отбелязва, че при компютрите също е забелязано повишаване на броя засечени рансъмуеър, като в топ 10 на най-разпространените заплахи влиза семейството Browlock. Другите значими заплахи в най-разпространените 10 включват вече познати семейства зловредни кодове като червея Conficker/Downadup, вирусът Sality и различни разновидности на вируса Ramnit. Тези 3 семейства формират общо 55% от всички засечени заплахи в топ 10.

В топ 10 не може да остане незабелязанои новото семейство Kilim, съставено от зловредни разширения за браузъри. Тяхната цел са акаунти във Facebook, които се използват за публикуване на нежелано съдържание и кражба на информация. Напредъкътна F-Secure при засичането на зловредните Kilim до голяма степен се дължи на сътрудничеството на компанията с Facebook. Сътрудничеството между двете компании беше обявено през май миналата година, и има за цел да помогне на Facebook потребителите да запазят онлайн безопасността си.

Според Хипонен, разбирането на мотивите на онлайн нападателите се превръща в много важна част от киберсигурността, тъй като хвърля светлина върху това защо конкретни атаки използват специфични комбинации от зловреден софтуер и тактики. "Силно вярвам, че признаването на хакерите е едно от най-важните неща, които организацията може да направи, за да се защити... няма как да се защитим, ако не разбираме кой ни атакува".

Пълният Доклад за заплахите вече е публикуван на официалния уебсайт на F-Secure. Той съдържа много информация за нови разработки и регионални заплахи, както и подробности по отношение на цялостната картина с онлайн заплахите за втората половина на 2014 година.

Етикети: информационна сигурност , F-Secure

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени