Регионална платформа за Югоизточна Европа ще подпомага борбата с киберпрестъпленията

Категория: Информационна Сигурност
Наско Атанасов
понеделник, 24 Октомври 2011 13:10ч

Да бъде създадена „Регионална платформа за подпомагане на противодействието на киберпрестъпността в държавите от Югоизточна Европа” беше решено по време на първата “Регионална конференция по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа”, провела се от 19 до 21 октомври в хотел “Хилтън”, София. Форумът събра над 150 представители на водещи информационни и комуникационни компании, финансови организации, неправителствения сектор и ръководни служители на правоохранителните органи на държавите от Югоизточна Европа, САЩ и страните-партньори от Залцбургския форум.

Новата платформа ще има за цел да стимулира и подпомага обмена на добри практики между правоприлагащите органи от региона за постигане на по-ефективно противодействие на киберпрестъпленията, по-добро познаване на криминогенната обстановка и усъвършенстване на механизмите на международното сътрудничество. Тя ще помогне и за създаване на ефективни форми за публично-частни партньорства за превенция на киберпрестъпленията и повишаване на Интернет-културата на потребителите, изхождайки от разбирането, че по-доброто познаване на заплахите в Интернет води до осъзнато и предпазливо поведение на Интернет-потребителите и ограничаване на възможността за извършване на киберпрестъпления.

Ще бъдат създадени и регионални експертни съвети за разработване на добри практики за противодействие на компютърните престъпления и организиране на регулярни работни срещи на регионално ниво за обмяна на опит в съответните области за противодействие на киберпрестъпността. Ще се вземат също серия от мерки за стимулиране на обмена на информация между правоприлагащите органи и други структури, ангажирани с поддържането на киберсигурността с цел разработване на стратегии за противодействие.

Ще бъдат разработени, съвместно с академичните структури, проучвания за последните тенденции при кибератаките и тяхното използване за създаване на добри практики, с цел практическо приложение на научните достижения. Ще се организират съвместни обучения по линия на киберразследванията за полицейски служители, прокурори и съдии от държавите от Югоизточна Европа за повишаване на тяхната квалификация и подобряване на взаимодействието на национално и регионално ниво. За целта ще бъдат използвани възможностите и вече натрупания опит от Международната академия за обучение по киберразследвания. Ще се насърчава сътрудничеството и с други международни организации и структури, ангажирани с превенцията и противодействието на компютърните престъпления.

“Смятаме, че успешната стъпка към подобряване на регионалното сътрудничество по противодействие на киберпрестъпността в Югоизточна Европа е прилагането на най-добрите национални практики на регионално ниво. Затова предлагаме на основата на положителния български опит да бъде изградена регионална платформа за подпомагане на противодействието на киберпрестъпността в държавите от Югоизточна Европа”, заяви Явор Колев, началник сектор “Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” при ГДБОП-МВР.

“Един от най-съществените аспекти на киберпрестъпленията е техният трансграничен характер. Това налага създаването на ефективни партньорства за противодействие и превенция на киберпрестъпленията не само на национално, но и на регионално и глобално ниво”, каза Албена Спасова, председател на Управителния съвет на Международната академия за обучение по киберразследвания, съорганизатор на форума.

Етикети: информационна сигурност , киберпрестъпления

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени