Разработват фотоелемент с КПД 50%

Категория: Наука
Благой Благоев
сряда, 16 Януари 2013 0:01ч

Разработват фотоелемент с КПД 50%
Учени от Naval Research Laboratory (САЩ) и Imperial College London (UK) са предложили нов дизайн на многослойни слънчеви клетки.

Дори и най-добрите от настоящите трислойни соларни клетки имат ефективност не повече от 44%, като тази цифра обикновено е постижима само при концентрирана слънчева светлина.

При разработването на батерията всеки един от слоевете е настроен на малко по-различна дължина на вълната, което позволява по-добро използване на енергията на слънчевата радиация. Съотношението на забранените зони за различните материали във фотоклетката е избрано така, че фотоните, които не се "възприемат" от най-горния слой, може да попаднат в по-долните слоеве. Максималната теоретична ефективност на такава схема е около 87%.

Основната трудност при изпълнението ще бъде комбинирането на забранените зони на различните слоеве и висококачественото изпълнение на последните. Изследователите вярват, че ключова е четирикомпонентната сплав InAlAsSb със забранена зона с директни преходи чак до енергия 1,8 eV.

Проверка на очакваната висока ефективност на такава слънчева клетка още не е направена. По оценка на разработчиците това ще отнеме две-три години. И дори ако изпитванията са свръхуспешни, поради високата цена на индия такъв продукт ще може да се използва най-вероятно само в слънчеви клетки за космически кораби и хелиоконцентраторите.

Етикети: слънчева енергия , енергия , соларни технологии , соларна електрическа енергия , наука , слънчеви фотоклетки , соларни клетки

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени