Първият „термоядрен“ таблет със свръхмощния чипсет MediaTek MT8392: bb-mobile Topol

Категория: Хардуер , Чипсети и процесори , Таблети
Твоите технологии
понеделник, 2 Февруари 2015 10:09ч

Първият „термоядрен“ таблет със свръхмощния чипсет MediaTek MT8392: bb-mobile Topol

Ако се съди по резултатите от тестовете, чипсетът MediaTek MT8392 вероятно е предназначен да направи революция в бюджетните таблетни компютри - благодарение на MT8392 те ще бъдат толкова бързи и производителни като флагманските решения. Такова устройство на основата на споменатата платформа е руският bb-mobile Topol - първото и единственото засега в търговската мрежа с MT8392.

Това е засега. Има всички основания да вярваме, че в началото на 2015 г. на пазара ще се появят десетки подобни модели с различни екрани, диагонали, камери, памет и така нататък. Ще ги обединят две неща - висока производителност и адекватна цена.

Така, благодарение на новата платформа MediaTek MT8392 руският „Топол“ наистина е „термоядрен“ и бърз, напълно оправдаващ името си. Ясно е, че моделът не е кръстен в чест на дървото, а в чест на руския ракетен комплекс.

В бенчмарка AnTuTu „Топол“ набира около 32 000 точки. За сравнение нескъп таблет от средата на 2014 г. с две или четири ядра е постигал 17-20 000, не повече. Като се има предвид нарастването на производителността, гарантирана от използването на MT8392, и оперативната памет 2 GB, за „Топол“ няма проблем да изпълнява всякакви 3D игри, като Dead Trigger 1 или 2, Asphalt 8, Gangstar Vegas и т.н.

Производителността е едната страна на въпроса, а на другата е автономната работа. Капацитетът на батерията на Топол не е рекордна (4000 mAh), но автономната работа е на доста прилично ниво - подобна на споменатите дву- и четириядрени таблети, които са наполовина по-слаби. По време на сесия с играта Asphalt 8 Топол се е разредил след пет часа и половина, като яркостта на дисплея е била зададен на 70% ниво, а безжичното устройство е било изключено. Видео в Full HD режим таблетът е издържал седем часа и половина. Ако искате да гледате филм на 4K, таблетът ще издържи малко повече от три часа. Да, благодарение на MediaTek MT8392 Топол няма проблем да показва видео в Ultra HD.

За да се постигнат впечатляващите резултати в областта на живота на батерията, отново това е благодарение на една много интересна енергоспестяваща технология, вградена в чипсета. Тя се нарича CorePilot и позволява да се разпредели натоварването от всички задачи, като за всяка се задействат произволен брой ядра и на всяка честота. Например, в режим игри се включват всички 8 ядра на 1,7 GHz. В режим на готовност, може да работи с едно ядро, а докато сърфирате в интернет, да кажем с две. Този гъвкав подход позволява да се увеличи производителността с около 20% и да се намали консумацията на енергия в някои режими със същите 20%. Освен това, CorePilot осигурява контрол на температурата на процесора и на устройството, т.е. защитава от прегряване.


Задачи, решавани с помощта на CorePilot

Какво друго може да се каже за MT8392? Всъщност, това е таблетна версия на смартфонната MT6592, представена през есента на 2013 година. Той стана първият в света чипсет за мобилни устройства с осем ядра, в който всички ядра могат да работят едновременно. MT8392, от своя страна, е първият истински осемядреник за таблети. Разликите между версиите за таблет и смартфон е най-вече в по-различния набор драйвери: например, първият е оптимизиран за резолюция на екрана от 1280 х 800 пиксела, а вторият - 1280 х 720 пиксела. И двата чипсета поддържат Bluetooth, Wi-Fi, GPS и 3G. Това дава пълна телефонна функционалност и на таблетите.


Етикети: чипсет , таблети , гейминг-таблет , Media Tek , MediaTek , бюджетен таблет

Четете още:



Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...



Най-четени