Проучване на IBM за проблемите със задръстванията в градовете

Категория: Събития
Наско Атанасов
сряда, 30 Септември 2009 17:05ч

По време на Световната конференция за интелигентни транспортни системи и услуги (ITS World Conference) бе представено проучване на IBM, което показва, че с нарастващата урбанизация – до 2050 година 70 процента от световното население ще живее в градовете. Много градове се опитват да вървят в крак с постоянно нарастващите проблеми с трафика и задръстването, които съпътстват разрастването им. Докладът показва, че транспортът се е превърнал в един от основните и изискващи бърза реакция приоритети на общинските власти, които трябва да подобрят потока на трафика, за да допринесат за по-чисти градове с по-малко задръствания.

В Китай към момента има 20 милиона автомобила в движение, като прогнозата е техният брой да достигне 140 милиона през 2020 г. В допълнение към това, задръстванията в транспортната система на САЩ струват почти 200 милиарда щ.д. всяка година според данни на Департамента по транспорта на САЩ. В Европа, където има около 300 милиона шофьори, пътните задръствания всяка година струват около 100 милиарда евро.

Според новото проучване, озаглавено „Интелигентен транспорт: Как градовете могат да подобрят мобилността”, с нарастването на икономическото значение на градовете в световната икономика, те се конкурират в привличането на търговски възможности и увеличаване на трудовата заетост, и ефективността на транспортната им система има значително въздействие върху привлекателността на града както за потенциалните инвеститори, така и за търсещите работа.

IBM проведе задълбочено проучване в повече от 50 развити и развиващи се градове по цял свят, което беше последвано от дълги интервюта с висши служители по транспорта в шестнадесет от тях, които показаха, че въпреки различните транспортни предизвикателства, пред които е изправен всеки град, властите им споделят общи амбиции. Повечето подкрепят по-широка употреба на засилена система от средства за масов градски транспорт и други алтернативи на частните автомобили. В допълнение към това, повечето интервюирани са съгласни, че за изграждането на по-ефективни транспортни системи са необходими инвестиции в инфраструктурата. Въпреки това, ограниченията на затегнатите столични бюджети водят до повишен фокус върху необходимостта за по-добро управление на търсенето и предлагането на транспорт чрез използването на технологии за интелигентни транспортни системи (ИТС).

На практика всеки град, разгледан в проучването на IBM, разработва визия и стратегия за подобряване на мобилността, обикновено чрез промяна в модалните дялове на транспорта и предоставянето на подобрени транспортни услуги. В допълнение към това, почти всички интервюирани градоначалници подчертават важността на ИТС за посрещане на предизвикателствата в областта на транспорта, пред които са изправени техните градове. Интелигентните транспортни системи могат да включват интегрирано управление на таксите за пътуване с градски транспорт, засилено управление на връзките с клиенти, прогнозиране на трафика, подобрено управление на трафика, информация за пътуващите и събиране на пътни такси. Тези системи прилагат напреднали технологии за събирането на повече и по-добри данни, за тяхното интелигентно анализиране и свързването им чрез по-ефективни мрежи. Резултатът са по-ефективни, по-ефикасни и по-насочени към гражданите в движение услуги.

Повечето градове са в ранен период на разбиране и реализиране на пълния потенциал на ИТС. Има значителни разминавания между начина, по който напредват типичните градове, и очакванията на властите им. За да бъдат преодоляни тези несъответствия, докладът на IBM излиза с пет препоръки за по-интелигентно общинско управление в областта на транспорта:

- Развиване и внедряване на изчерпателни стратегии за интелигентен транспорт, които са дългосрочни, гъвкави и интегрирани към транспортната визия на града,

- Възприемане на центрирани около клиента подходи с цел подобряване на услугите, разбиране на клиентите и повлияване върху моделите на пътническо поведение,

- Интегрирани услуги по различните типове транспорт;

- Осигуряване на финансиране и прилагане на иновативни бизнес модели, и

- Ефективно управление на внедряването чрез адресиране на комплектността на проектите в областта на ИТС

Един от по-подробно разгледаните в проучването градове е Стокхолм, който е внедрил няколко водещи световни практики в областта на интелигентния транспорт. Стокхолм се стреми да бъде най-достъпната столица в света и разглежда транспортната си система като важен компонент за постигането на тази цел. Градът е добре известен с таксата си за влизане в центъра на града, която доведе до 25 процентно намаление на използването на автомобили и до 14 процента по-малко вредни емисии от пътния трафик. С цел спазването на най-добрите практики за интегриране на предлаганите услуги по различните начини на транспорт, Стокхолм наложи данъка като част от цялостен транспортен план, според който също така беше увеличен дялът на автобусните услуги, бяха осигурени повече паркинги за частни автомобили в близост до спирки на градския транспорт и беше въведена интегрирана билетна система, която свърза основните типове транспорт.

Етикети: IBM , мрежи , инфраструктура , СЕК , НАП , БАН , търг , проект , работа , ИТ , C , ДСК , Интел , ЕРП , анализ , IT , информация , ITS World Conference

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени