Преводач на Microsoft говори с вашия глас

Категория: IT наука , Технологии , Иновации , Наука
Благой Благоев
вторник, 13 Ноември 2012 13:33ч

Преводач на Microsoft говори с вашия глас
Автоматичен почти синхронен гласов превод от един език на друг стана реалност: поделението Microsoft Research е демонстрирало превод от английски на путунхуа със закъснение само няколко секунди, в който вариантът на путунхуа е звучал вокално като оригинала. Директорът на развоя в Microsoft Рик Рашид презентира достижението на екипа, като произнесе осем английски фрази в микрофона на системата за разпознаване, превод и генериране на реч. Две хиляди студенти и учени бяха явно поразени от резултатите.

Microsoft е приложила нова система на машинно обучение на основа на изкуствена невронна мрежа, която съкращава неразпознаването до всеки 7-8 думи, като в досегашните системи това става на всеки 4-5 думи. А това означава, че програмата преводач Bing Translate ще подаде на генератора на реч по-точен текст.

Но най-голямото достижение, разбира се, е генерирането на реч със запазване на модулацията на гласа на говорещия. На събеседниците ще им е по-лесно да се разбират един друг и ще общуват по-ефективно. Рашид общувал почти час с машината, преди тя да усвои всички нюанси на неговия маниер на говор. Според наблюдателите трябва да се признае, че новата система оставя технологията Dragon Naturally Speaking (използвана сега в Siri и Kinect) далеч назад.
Рашид се похвали, че след няколко години в Microsoft Researchе ще успеят да премахнат езиковата бариера между хората.

Етикети: гласово разпознаване , синтезатор на реч , Microsoft Research , разпознаване на реч , онлайн преводач , Bing Translate

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени