Попълниха първия личен амбулаторен картон

Категория: Интернет , e-правителство
Наско Атанасов
петък, 13 Март 2009 16:24ч

Попълниха първия личен амбулаторен картон
Първият електронен личен амбулаторен картон беше попълнен днес от общопрактикуващия лекар д-р Виолета Шиманова от бившата 14та поликлиника в София. Тя е първата, която вече ефективно работи със системата. При нея има регистрирани повече от 100 пациенти с електронни лични амбулаторни картони. Разработени са в рамките на съвместния проект на Министерството на държавната администрация и административната реформа и Министерството на здравеопазването за национален здравен портал и здравен запис за 40 000 държавни служители. В присъствието на журналисти бяха въведени медицински данни в личния еЛАК на Юрий Алкалай, директор на дирекция „Електронно правителство” в МДААР.

Само с едно натискане на бутона данните от прегледа сa копирани в реално време в еЛАК. Това е възможно благодарение на интеграцията за еЛАК със софтуера за управление на лекарска практика „Хипократ”. Системата е разработена така, че максимално да се облекчат медиците. Те попълват информацията чрез програмата, с която работят ежедневно, без да се променя наличният софтуер.

„Електронният формат на картона е изключително полезен, както за пациента, така и за нас лекарите. Имаме пълен поглед върху цялата информация на пациентите. Лесно можем да открием нужните ни данни или да го консултираме от разстояние, например когато е в командировка. С направената интеграция работим със системата без да я усещаме.”, заяви д-р Шиманова, по време на прегледа.

Лекарят попълва на компютъра си, както е обичайно при преглед, амбулаторния лист и с натискане на бутона „синхронизирай” информацията за диагноза, обективно състояние, терапии, алергии и измервания се изпраща към електронния личен амбулаторен картон на пациента. Паралелно с това могат да се добавят прикачени документи към еЛАК, като болничен лист, рецепта за лекарства, реимбурсирани от НЗОК, лабораторни резултати, а също образна диагностика като ЕКГ, рентгенова снимка или ЯМР.

Синхронизацията на информацията е двупосочна. Данните се обменят от системата на общопрактикуващия лекар към еЛАК и обратно. По този начин при промяна на семейния лекар, например, информацията за конкретния пациент се запазва. При първото посещение в кабинета на новия семеен лекар с просто натискане на бутон данните за минали прегледи, имунизации, алергии или терапии се прехвърлят автоматично към системата на новия лекар.
 
На този етап интеграцията е въведена в продукта „Хипократ” на фирма Контракс, внедрен в над 2000 практики на общопрактикуващите лекари в България. Предвижда се интегриране на софтуера и на останалите доставчици. Програмният интерфейс за обмен на данни със системата на еЛАК е предоставен от компанията производител ICW на МДААР. На практика всеки доставчик на софтуер за общопрактикуващи лекари може да въведе интеграцията напълно безплатно.

За всички останали лекари – общопрактикуващи и специалисти – има уеб-базиран достъп до лекарския профил в системата за електронен личен амбулаторен картон, където могат директно да се въвеждат данни в еЛАК. За работа със системата лекарят трябва да се регистрира в националния здравен портал на адрес http://www.zdravenportal.bg. Единственото условие е да има валиден сертификат за електронен подпис и договор с Националната здравноосигурителна каса.

Системата за еЛАК беше представена официално на 4 март 2009 г. На този етап еЛАК е предназначен за 40 000 държавни служители, които получават безвъзмездно своите електронни картони. Сред тях са представители на министерства, изпълнителни агенции, областни и общински администрации от цялата страна.


Етикети: електронно правителство , МДААР , софтуер , администрация , интерфейс , СЕК , Апис , НАП , компютър , Контракс , електронен здравен запис , портал , национален здравен портал , Хипократ , здравеопазването , София , доставчици , копир , програма , сертификат , проект , ГИС , работа , България , ИТ , C , ИРМ , електронен подпис , чат , дарение , информация , HR , ГИС , СЕМ , еЛАК , обмен на данни , БИ

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени