Подготвят софтуера за „Блу Джин“

Категория: Софтуер
Наско Атанасов
четвъртък, 27 Август 2009 9:27ч

Вече е почти готов софтуерът за купения миналата година за 4,2 милиона лева суперкомпютър "Блу Джин" на IBM, който работи в Държавната агенция за информационни технологии и съобщения. След конкурс се разработват няколко софтуерни платформи, които да се инсталират на родния суперкомпютър. Почти навсякъде са подписани договори и работата стартира. Компютърът се управлява от специалисти на БАН, университети и софтуерни фирми, като начело на сдружението е проф. Стоян Марков.

Същността на работата на суперкомпютъра е ефективното използване на хиляди процесори, които работят едновременно, синхронно и съгласувано. За да се обработят огромните данни, информацията се разделя на хиляди части между процесорите. "Блу Джин" се наблюдава от американската администрация от съображения за сигурност. При купуването му сме получили дълъг списък със забрани за неща, за които не бива да се ползва, и държави, на които не бива да се предоставя.

Едно от многобройните приложения на суперкомпютъра е да избира безопасни терени за строителство. След като реши сложни уравнения, машината с голяма прецизност дава данни къде у нас колко силен трус може да има. Така ще се преценява къде да слагаме електроцентрали, язовири и газохранилища. Друго приложение ще намери при ремонти на старите сгради, като ще предписва необходимото, за да издържат на трусове. Първи към суперкомпютрите за това се обърнали американците, за да изучат и прогнозират разрушителните трусове в Калифорния. Софтуерът, който ще използваме за разгадаването на трусовете, е американо-френски.

Друга област, в която нашият "Блу Джин" може да намери приложение е медицината, като се започне от различни изследвания и се стигне до търсенето на нови лекарства. Други негови приложения са в областта на фармацията и генетичните изследвания. Подобни суперкомпютри се използват в света и при проектирането на нови лекарства. Виртуалната лаборатория може да прави хиляди опита едновременно, пестейки милиони долари за създаването на нови лекарства. И това са само някои от приложенията на суперкомпютър като "Блу Джин".
Етикети: процесор , сигурност , IBM , софтуер , администрация , МОН , конкурс , БАН , компютър , процесори , суперкомпютър , проект , работа , ИТ , ЗОП , ИРМ , чат , информация

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени