По интернет ще могат да се извършват убийства към 2014 г., прогнозира фирма за сигурност

Категория: Информационна Сигурност , Интернет
PC MAGAZINE
петък, 21 Декември 2012 9:42ч

По интернет ще могат да се извършват убийства към 2014 г., прогнозира фирма за сигурност
Компанията за сигурност Internet Identity публикува дръзко изявление тази седмица, в което прогнозира, че интернет ще се превърне в оръжие за убийство към 2014.

Прогнозата звучи като някакъв киберкошмар. Според президента и главен технически директор на Internet Identity Род Расмусен, повишената свързаност на превозни средства и медицински изделия в крайна сметка ще позволи на престъпниците да убиват чрез своята интернет връзка. Той посочва дистанционното управление на пейсмейкъри и самоуправляващите се коли, които могат да бъдат отвличани.

"С толкова много устройства, свързани към интернет, убиването на хора от разстояние става сравнително просто, поне от техническа гледна точка - пише Расмусен. - Ако човешката история ни показва нещо, то е, че ако може да се намери нов начин за убийство, в крайна сметка то се използва."

Съобщението от Internet Identity продължава да очертава мрачна визия за близкото бъдеще. Те смятат, че до 2014 г. ще видим увеличаване на използването на зловреден софтуер в конфликтите между народите, че ще има успешни пробиви в голяма част от инфраструктурата, например електроцентралите, че военна техника, като безпилотни самолети и въртолети ще бъде отвличана с реални последици.

В грандиозното предсказание на Internet Identity може и да има известна доза истина. Киберсигурността вече не е въпрос на защита на компютърните системи, а на един взаимосвързан свят на устройства и услуги, предоставящи повече потенциални точки за пробив, много от които се пренебрегват. Да вземем например Анг Цуй, който демонстрира как VoIP телефони и мрежови принтери могат да се използват за дистанционно събиране на информация.

Загриженост по отношение на контролираните от държавите кибероръжия е съвсем реална, като се има предвид вероятният произход на Stuxnet. Загриженост за защита на компютърните мрежи на критичната инфраструктура изразяват и високопоставени служители. И макар използването на въоръжени безпилотни самолети засега да е ограничено, техните компютърни системи се борят с много от реалните (макар и все още обикновени) проблеми със зловреден софтуер.

Разбира се, проблемът с твърденият на Internet Identity за убийства по интернет е, че е далеч по-доходно да се краде и продава лична информация чрез интернет връзка, отколкото, да речем, да се хакне нечий пейсмейкър. В крайна сметка, един мъртъв човек не може да продължи да изпраща чекове на многобройните нигерийски „принцове“.

В изявлението си Расмусен обяснява защо прогнозите на компанията за сигурност са такива: "Дръзко е да предричаш края на света днес, понеже съвпада с края на календара на маите, както някои хора правят - пише той. - Това, което не е дръзко в киберсигурността, е да прогнозираш, че старият зловреден софтуер става по-мобилен зловреден софтуер, че APT атаките дават на киберпрестъпниците вратички за достъп до предвидените жертви и че ще има още повече пробиви в данните на Fortune 500 компаниите."

Все пак да не забравяме, че предсказанията за 2014 г. могат да включват и повече спасени хора с дистанционни операции, по-малко катастрофи заради „умните“ коли, както и много други подобрения поради същата причина – многото устройства, свързани към интернет. Проблемът с технологиите винаги е един и същ – как ще ги използваме, ние хората. - Макс Еди

Етикети: информационна сигурност , Интернет , киберсигурност , киберпрестъпност , киберпрестъпници , кибератаки , кибервойна , кибернетична сигурност , кибер защита , киберзащита , кибертерористи

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени