OmniVision: 24-мегапикселова камера за Android смартфоните на бъдещето

Категория: Хардуер , Цифрово фото & видео , Цифрови фотоапарати
Благой Благоев
вторник, 18 Ноември 2014 12:30ч

OmniVision: 24-мегапикселова камера за Android смартфоните на бъдещето
Камерите на днешните смартфони от висок клас са отлични и изглежда, че трудно ще станат още по-добри. Но бъдещето вече носи 24-мегапикселова камера OmniVision за новото поколение Android телефони.

Business Insider съобщава, че компанията OmniVision, доставчикът на компоненти за камерата на първия Moto X от Motorola и смартфона Google Project Tango 3D, е представила 23,8-мегапикселов сензор на камера за смартфони. Той може да прави снимки със скорост 24 кадъра в секунда и видео със скорост 60 кадъра в секунда.

Засега няма сензор за Андроид с по-висока разделителна способност. Става въпрос за снимане в съотношение на страните 4:3.

За сравнени Samsung Galaxy S5 има 16-мегапикселова камера, а LG G3 — 13-мегапикселова. Единственият смартфон, чиято камера е близка по възможности до новия сензор OmniVision, е Sony Xperia Z3 с неговата 21-мегапикселова камера. Nokia прави телефони, базирани на Windows Phone, с 41-мегапикселови камери, но засега такива Android смартфони няма.

Теоретично това означава, че телефоните с новите сензори OmniVision ще позволят по-чисти и отчетливи снимки, с повече детайли от досегашните, т.е. по-добро качество на изображението.
Мегапикселите обаче са само един от факторите, влияещи на качеството на снимане, но съвсем не единственият. За целта другите характеристики на камерата също трябва да са високи.

Компанията OmniVision е представила не само 23,8-мегапикселов сензор, но и такъв с по-малка разделителна способност 21,4-мегапиксела. Новите сензори на OmniVision се базират на технологията PureCel-S, позволяваща съчетаването на висока производителност с компактност, която е много важна за ултратънките смартфони.

Сензорът OV23850, както и новите сензори на камерите в смартфоните на Sony, Samsung и Apple, поддържат автофокусиране с определени фази и позволява снимане на видео с 4K, със скорост 30 кадъра в секунда. 23,8-мегапикселовият сензор притежава стандартни за сегашното развитие размери при размер на пиксела от 1,12 микрона.

Етикети: сензор , смартфон , камера , фотосензор , OmniVision , Android смартфон

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени