Новата Atom™processor-based platform подготвя Intel за тласък при смартфоните и таблетите

Категория: Процесори , Чипсети и процесори
Наско Атанасов
сряда, 5 Май 2010 14:22ч

Новата Atom™processor-based platform  подготвя Intel за тласък при смартфоните и таблетите

Използвайки предимствата на своята архитектура за пестене на енергия, опита си в проектирането на транзистори и интегрални схеми и уникалните си техники за производство, днес Intel Corporation разкри своята най-нова Intel Atom™ processor-based platform (преди "Moorestown"). Технологичният пакет предоставя значително по-ниско потребление на енергия и подготвя компанията да се насочи към широк диапазон от устройства, в т.ч. high-end смартфони, таблети и други мобилни ръчни (handheld) продукти.


Чиповете предоставят класическите за Intel силни продуктови страни – изключителна производителност, при работа с най-различни и все повече на брой нови приложения с богато медийно и интернет съдържание, избор на софтуеър и възможност за лесно изпълнение на паралелни задачи за разнообразни приложения като HD видео и видео конферентни разговори от различни точки.


 


Платформата включва Intel Atom™ Processor Z6xx Series Family (преди "Lincroft" system-on-chip [SoC]), Intel Platform Controller Hub MP20 (преди "Langwell") и специален Mixed Signal IC (MSIC) (преди "Briertown"). Тя е преразпределена по начин, че да включва процесора Intel Atom Z6 xx, който комбинира 45-нанометровото процесорно ядро Intel Atom™ с 3D графики, видео кодиране и декодиране, както и контролери за памет и монитор на една-единствена система с чип (SoC). Тя включва и MP20 Platform Controller Hub, който поддържа диапазон от функции на нивото на системата и I/O блокчета. В допълнение на това, специалният MSIC интегрира подаване на енергия и зареждане на батерията, както и консолидира различни аналогови и дигитални компоненти.


 


Тези нови чипове предоставят значително по-ниска консумация на енергия, в т.ч >50x намаление на мощността в режим на бездействие, >20x намаление на аудио енергията и между 2-3 пъти намаление при използване на интернет и видео – всичко това на ниво платформа, в сравнение с продукта на Intel от предишно поколение. Това спестяване на енергия означава живот на батерията >10 дни за standby, до 2 дни за повторно пускане на аудио съдържание, и 4-5 часа при използване на интернет и видео съдържание3.


От днес са на разположение Intel Atom™ Processor Z6xx Series Family, Intel Platform Controller Hub MP20 и специалният Mixed Signal IC. Новата платформа поддържа диапазон от честоти с възможности за надграждане до 1.5 GHz за висок клас смартфони и до 1.9 GHz за таблети и други ръчни устройства. Чиповете поддържат и Wi-Fi, 3G/HSPA и WiMAX, както и разнообразни операционни системи, в т.ч. Android, Meego и Moblin. Intel събира в едно поддръжка за най-различни приложения и екосистеми за тези платформи, за да позволят на потребителите и разработчиците изживяване при съвместимост със софтуеър и интернет.  


Етикети: смартфон , чипсет , таблет , Intel Atom , Intel чипсет

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени