Наш отбор ще се състезава на световното по роботика

Категория: Изкуствен интелект и роботи
Saga Technology
четвъртък, 29 Октомври 2009 10:20ч

Наш отбор ще се състезава на световното по роботика
Вече втора година SAP Labs България и Софийска математическа гимназия ще представят България на световното състезание по роботика FIRST LEGO League. Отборът SAPartans е съставен от ученици на СМГ и подкрепен и финансиран от SAP Labs България. Той ще вземе участие в регионалния кръг на състезанието в град Рот, Германия.

Регламентът на FIRST LEGO League изисква от участниците да изпълнят 9 мисии чрез роботи, съставени изцяло от LEGO части, програмирани с помощта на специален софтуер. Мисиите се изпълняват върху предварително зададено поле, което е едно и също за всички участници. Всеки отбор конструира и програмира сам роботите и движението им по полето, като проектите се пазят в тайна до последния момент. Отборите са съставени максимум от 10 души и двама ментори. Тази година темата на състезанието е „Smart Move”.

Учениците, които имат право да се явяват на световното състезание по роботика FIRST LEGO League, са на възраст от 9 до 16 години. В българския отбор SAPartans участие ще вземат Ивайло Иванов, Иван Божилов, Камен Бреснички, Николай Лимонов, Минчо Кабакчиев, ученици от 8, 9 и 10 клас в СМГ. Подготовката на отбора продължи 4 месеца, като децата разработиха свой проект с помощта на менторите: Кирил Митов, софтуерен разработчик в SAP Labs България и Екатерина Аначкова, специалист техническа документация, SAP Labs България

На първия кръг отборът SAPartans ще се състезава с още 26 отбора, подкрепени от SAP. В глобален мащаб тази година компанията спонсорира участието на 216 отбора, като техни ментори са служители на SAP. При успех българският отбор ще получи правото да се състезава на втория кръг от надпреварата. Победителите от него ще отидат на финала на FIRST LEGO League, който ще се проведе на 5 декември в град Падерборн, Германия.

„За нас бе изключителна чест и удоволствие да подкрепим българския отбор SAPartans при подготовката му за световното състезание по роботика и се радваме, че ще успеем да реализираме неговото заминаване в Германия. SAP Labs България се стреми към разработването на продукти, които да подпомогнат развитието както на бизнеса, така и на младите специалисти. Надявам се някой ден в лицето на тези ученици да видим някои от водещите разработчици и IT специалисти на България.”, заяви изпълнителният директор на SAP Labs България Пламен Тилев.

„Безкрайно благодарни и признателни сме на SAP Labs България за подкрепата и усилията, които положиха при подготовката на нашите ученици. За нас е истинско предизвикателство една от най-елитните гимназии в България да участва на подобен световен форум, на който сили ще премерят деца от цял свят. Щастливи сме, че имаше кой да ни окуражи и се надяваме да се представим достойно, въпреки че участваме едва за втори път.”, сподели заместник директорът на Софийска математическа гимназия Иван Симеонов.


Етикети: SAP Labs България , роботика

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени