На форум в столицата известни учени от чужбина обсъждат проекта "Хидромел"

Категория: Обучение , Изкуствен интелект и роботи , Любопитно , Технологии
Наско Атанасов
вторник, 21 Октомври 2008 12:26ч

Утре и вдругиден у нас ще гостуват едни от най-известните съвременни светила в областта на роботиката, микро и нано-технологиите, механиката, електрониката, флуидната техника и биоинженерството. Това са учени от Австрия, Великобритания, Германия, Италия, Ирландия, Швейцария, Финландия и Франция.  В рамките на тези два дни те ще участват във форум в резиденция „Бояна“ по проекта "Хидромел" - "Високопрецизни хибридни производствени процеси, базирани на позиционен и самоорганизиращ се монтаж за комплексни микро-продукти". Той е разработен в приоритетната област "Нано технологии и нови материали" и e финансиран с 15 милиона евро по програма на Еевропейския съюз.

Координатор на проекта е Швейцарския център за електроника и микротехнологии (Swiss Center for Electronics and Microtechnology) с ръководител д-р Александър Щайнекер (Alexander Steinecker). Домакин на срещата е Българският партньор на проекта – Българска академия на науките с Института по Механика при БАН. На форума ще бъдат обсъдени резултатите от изпълнението на проекта за първите две години.

Целта на проекта е разработване на хибридни технологии на основата на роботизиран самоорганизиращ се монтаж за производство на комплексни микро продукти от различни сфери на индустрията като прецизно машиностроене и уредостроене, микроелектроника, лазерна техника, биологично инженерство, микрофлуидна техника и информационни и комуникационни технологии.

Проектът "Хидромел" цели развитието на нови гъвкави 3D автоматизирани производствени системи с точност на позициониране 100 nm за комплексни микроустройства и продукти. Комбинацията на ултра прецизни роботи, съчетани с иновативни и основани на знанието технологии за самоорганизиране на елементите в монтажния процес, ще определи масовото производство на стратегически и новопоявяващи се микропродукти с висока добавена стойност.

Тази комбинация от позиционен монтаж, при който обектите са механично манипулирани и позиционирани един след друг и самоорганизиращ се монтаж (автономно организиране на компонентите в структури без човешка намеса), където обектите се организират сами в някаква последователност или в структури чрез физическо или химическо взаимодействие – досега не е реализирана в индустриален мащаб.

Основавайки се на последните научни постижения в роботиката и самоорганизиращия се монтаж академичните и индустриалните партньори в проекта "Хидромел" ще направят възможна и достъпна една хибридна самоорганизираща се монтажна технология в Европа в индустриален мащаб, която е радикално нова и ще направи Европа лидер в областта на производството на микропродукти с висока добавена стойност.

Благодарение на гъвкавостта на подхода, "Хидромел" ще бъде в състояние да изпълни изискванията в един широк диапазон на приложения и като следствие динамизирайки съществуващите пазари и откривайки нови ще генерира атрактивни работни места. Проектът също ще повиши конкурентоспособността на Европа в стратегическите пазари на механиката, електрониката, биоинженерството, ИКТ и микрофлуидните технологии.
 Етикети: роботи , пазари , разработване , МОН , 3D , НАП , БАН , технология , нанотехнологии , роботика , програма , проект , NEC , електроника , ИТ , C , НАТО , ИТ наука , дарение , ИКТ , форум , Мания , хибридни технологии , БИ

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени