Мозъкът вдъхновява инженеринга на данните

Категория: IT наука , Наука
Saga Technology
вторник, 23 Декември 2014 15:23ч

Мозъкът вдъхновява инженеринга на данните
Какво би станало, ако ИКТ системите от следващо поколение бъдат базирани на структурата на мозъка и неговите познавателни и адаптивни процеси? Ражда се разтърсваща парадигма на вдъхновени от мозъка интелигентни ИКТ архитектури.

С появата на Big Data и произтичащата от това необходимост за увеличаване на мощността на компютрите и мрежите, за да се управлява огромното количество налична информация, се задава ново поколение ИКТ системи, вдъхновени от принципите на работа на мозъка. На помощ идват нови решения за подобряване обработката на информация в компютърните мрежи и хардуер, основани на мултидисциплинарен подход – използване на знания от областта на неврологията и прилагането им към компютърни и мрежови архитектури. Изхождайки от предпоставката, че мозъкът е идеален модел за обработка на информация, през последните години ставаме свидетели на множество примери за вдъхновени от биологията системи, които улесняват напредъка в различни области на ИКТ. Такива примери са невронните мрежи в обучаващите се системи или алгоритмите тип мравки, използвани за проследяване на оптимални маршрути в комуникационните мрежи.

Учените невролози правят огромни открития в разбирането на функционалностите на мозъка, но все още никой няма пълна представа за това как работи той, още по-малко на нивото на висока познавателна способност – как ние възприемаме, как си спомняме, как действаме. Последните постижения в начините на събиране на данни за анатомично-функционалната организация и когнитивните процеси на мозъка (за хора и животни) са позволили на научната общност да започне анализ и опознаване структурата на мозъка и неговите познавателни и преносни процеси. Това предлага уникална възможност за проектиране на нови ИКТ системи, вдъхновени от структурата на мозъка, както и от неговите познавателни и адаптивни процеси. В последно време някои от основните компании в сектора на ИКТ, като IBM, Qualcomm или Intel са започнали новаторски проекти за проектиране на вдъхновени от мозъка ИКТ системи, което подсказва значението на тази изследователска линия за сектора на ИКТ.

В този контекст IMDEA Networks стартира пионерски изследователски проект Data Engineering (BRADE -CM) – инженеринг на данни, вдъхновен от мозъка. Изследователският институт Мадрид е част от интердисциплинарен екип с многопластов изследователски подход, обхващащ неврологията, развитието на инструментите за образна диагностика, моделирането на сложни системи и мрежи, както и проектирането на ИКТ системи за обработка на информация. BRADE има амбициозната цел да допринесе за ново поколение изчислителни и информационни системи за обработка на големи масиви от данни, вдъхновени от начина, по който мозъкът обработва информация, учи, взема решения и се справя с големи количества данни.

Изследователските групи, които работят по BRADE, разчитат на подкрепата и съдействието на известни национални и международни компании, както и университетите в рамките на сектора на ИКТ: Alcatel Lucent Bell Labs, IBN, ZED Worldwide, Medianet, Telefonica R & D, Orange Labs, на компютърна зала в университета в Кеймбридж и 4DNature.

BRADE е финансиран от Министерството на образованието, младежта и спорта на регионалното правителство на Мадрид чрез R&D технологична програма за изследователски групи, и съфинансиран от Структурните фондове на Европейския съюз, 2013. Проектът започна през октомври 2014 г. и ще приключи през Септември 2018.

Етикети: наука , ИТ наука , R&D , Big Data , мозък , ИКТ системи

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени