Молекула на йода обработва информацията по-бързо от компютър

Категория: IT наука
Наско Атанасов
вторник, 11 Май 2010 17:00ч

Експериментални изследвания на квантови изчисления показаха, че една-единствена молекула теоретично е способна да обработва информация със скорост, хиляди пъти по-голяма от скоростта, с която изчисляват съвременните компютри.

Статия на японски изследователи, публикувана в майския брой на авторитетното списание Physical Review Letters, е посветена на такава експериментална проверка и потвърждава възможностите за изчисление на една единствена молекула на йода. Учените използваха този толкова необичаен изчислителен инструмент за дискретно преобразуване на алгорритма на Фуре, който се използва за анализ и обработка на сигнали от определен тип. Например дискретното преобразуване на Фуре е в основата на алгоритъма за събиране на музиката в MP3-формат или на изображението в JPEG-формат.

Независимо, че обработката на информацията с помощта на молекула на йода се характеризира с извънредно висока скорост, особени дивиденти за IT-индустрията от това не могат засега да се извлекат. Въпросът е в това, че с експериментите се доказа теоретичната възможност за такъв род изчисления, но методът за манипулиране на една молекула е извънредно сложен и изисква много скъпо научно оборудване. За управление на молекулата японските учени са използвали специален лазер. Все още не е ясно по какъв начин на основата на молекулярен процесор може да се създаде единна изчислителна система, подобна на съвременния персонален компютър.

Все пак учените успяха да покажат, че молекулата може да се използва като инструмент за обработка на информацията. Благодарение на очевидните предимства пред съвременните процесори и микроконтролери може да се предположи, че интересът към тази тема от страна на учените и изследователите няма да намали в близките години.

Етикети: наука , ИТ наука , IT-индустрия

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени