Министър Московски: България, Румъния и Сърбия подготвят общ проект за ИТ развитие на граничните райони

Категория: ИТ политика , e-правителство
Saga Technology
петък, 24 Април 2015 10:36ч

Министър Московски: България, Румъния и Сърбия подготвят общ проект за ИТ развитие на граничните райони
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) е инициатор на подготовката на проект за свързване на оптичната телекомуникационна инфраструктура на България, Румъния и Сърбия. Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на кръгла маса на тема "Единен цифров пазар чрез е-управление и дигитално предприемачество". Развитието на информационните технологии ще даде тласък на икономиката в Северозападния регион, добави министър Московски. Той обясни, че ръководството на МТИТС е провело серия от срещи, както с представители на Сърбия и Румъния, така и на Европейската комисия, за да ускори работата по инициативата.

Министър Ивайло Московски заяви по време на кръглата маса, че България подкрепя усилията Европейската комисия да премахне бариерите пред общия цифров пазар. Сред проектите, с които страната дава своя принос, е изграждането на мрежи за достъп до високоскоростен интернет в отдалечени райони на страната с финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие“. Тази инфраструктура ще обхване 29 общински центъра, обществените институции и училищата.

Друг важен проект е Законът за електронна идентификация, каза министърът. По думите му, през следващата седмица, проектът ще бъде изпращан за съгласуване в министерствата и ведомствата, които ще го прилагат. Преди дни приключи общественото обсъждане, което даде „зелена светлина“ на проекта.

Форумът бе организиран от Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) и евродепутата Ева Паунова. В първия дискусионен панел участваха заместник-председателят на Европейската комисия и комисар за единния цифров пазар Андрус Ансип, министър-председателят Бойко Борисов и вицепремиерът Томислав Дончев.

Етикети: БАИТ , МТИТС , Ивайло Московски , Закон за електронна идентификация , единен цифров пазар

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени