Microsoft Windows 10 ще поддържа резолюция 8K

Категория: Монитори и цифрова тв , Операционни Системи
Благой Благоев
петък, 27 Март 2015 16:34ч

Microsoft Windows 10 ще поддържа резолюция 8K
Макар че все още в ход е въвеждането на разделителната способност 4K, която е четири пъти по-голяма от Full HD, Microsoft е предвидила в операционната система Windows 10 бъдещето. Както се вижда от последните официални слайдове с презентации, тази ОС ще поддържа резолюция 8К.

Резолюцията 8K ще поддържа по-големи дисплеи (над 27 инча). Като се има предвид темпът на увеличаване на резолюцията на компютърните монитори, едва ли скоро ще сме свидетели на масово навлизане на дисплеи с 8K.

В същото време, най-големите производители на телевизори вече показаха прототипи на устройства, поддържащи 8K. Japan Broadcasting Corporation очаква да предава с 8K Олимпийските игри в Токио през 2020.

Под наименованието 8K се разбира резолюция от 7680 × 4320 пиксела. За свързването на външни монитори с 8K може да бъде използван наскоро стандартизираният интерфейс superMHL, а вградените дисплеи на мобилните устройства, лаптопите и моноблок компютрите могат да се свързват чрез интерфейса Embedded DisplayPort (ППД) 1.4a, поддържащ 8K.

Като се има предвид репутацията на Windows като платформа за игри, желанието на Microsoft да поддържа 8K е разбираемо. Надяваме се, че производителите на игрални графични решения - Nvidia и AMD - няма да се поколебаят да поддържат 8K в следващите версии на техните продукти.

Windows 10 ще стартира това лято в 190 страни.


Четете още:Последни новини
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...
 
Вали Компютърс ООД е вече официален дистрибутор на Asus за ...
 
BRIX Gaming UHD с моделно име GB-BNi5HG4-950 е най-новото устройство ...
 
Българският разработчик на високотехнологична медицинска апаратура БТЛ Индъстрийз представи иновативен ...