Microsoft дава 250 хил. долара за главата на създателя на Conficker

Категория: Информационна Сигурност , Интернет
Александър Главчев
понеделник, 16 Февруари 2009 13:45ч

Софтуерният гигант Microsoft обяви, че предлага 250 хил. долара за информация, която ще доведе до ареста на създателите на червея Conficker, един от най-опасните такива за последните години. Според представители от компанията тя активно сътрудничи на специалисти по безопастност, регистратори на домейни и ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers - международна организация, отговаряща за поддържането на системата от интернет домейни от първо ниво, регистрациите на интернет адреси и регулираща всички други аспекти от функционирането и управлението на глобалната мрежа) с цел намиране и изключване на сървъри, чрез които се осъществяват атаките на Conficker.

“Най-добрият начин за борба с потенциални ботмрежи като Conficker (познат още като Downadup) е съвместната работа на специалистите по безопастност и компании, занимаващи се с контрол на домейните. ICANN е общество, чиято цел е да координира подобни действия и да поддържа безопасността и стабилността на Мрежата” – споделя Грег Ратрей, главен съветник по безопасността в ICANN.

Conficker заразява компютри блаодарение на уязвимостта MS08-067 в операционните системи Windows. Зловредният код се разпространява, заразявайки една машина, след което събира пароли за останалите в мрежата. Наскоро Microsoft пуснаха поправка, която трябва да защити потребителите от вируса. Повечето компютри автоматично свалят ъпдейта, но на заразените системи червеят изключва тази функция. Според F-Secure на 13 януари заразените компютри са били 2,4, ден по-късно са достигнали 3,5 млн, а на 16-ти вече са били почти 9 млн. По последни данни към момента заразените са над 11 млн.

Засега произходът на вируса остава неизвестен, но от F-Secure изказват предположения, че е създаден в Украйна, тъй като той не е засегнал компютри в тази държава, вероятно за да се избегнат проблеми с местните власти.

“Ако авторите на Conficker живеят в тази част на света, която е известна с мекото си отношение към киберпрестъпността, като например Русия, Украйна или Румъния, то получаването на информация за тях ще бъде сложно. От друга страна обаче 250 хил. долара са добър стимул за хакери, които биха могли да знаят кой е отговорен за всичко това. Обикновено организирани престъпни групи плащат по около 10 хил. за организиране на атаки, срещу голям брой компютри”, споделя Джарт Армин, редактор изследователя в областта на киберпрестъпленията Hostexploit.com.

Това не е първият случай, когато Microsoft предлага награда за информация за хакери. През 2005-а гигантът даде 250 хил. на двама души, които помогнаха да бъде хванат Свен Джошън, младежът (тогава 19-годишен), написал червея Sasser.


Етикети: Интернет , Microsoft , сървъри , SAS , мрежи , софтуер , Windows , Апис , НАП , ATI , сървър , хакери , F-Secure , домейн , ГИС , работа , ИТ , C , ЗОП , Мрежата , Internet , ЕРП , MES , дарение , IT , информация , глоба , ICANN , киберпрестъпност , ГИС , БИ , Conficker , ботмрежа

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени