Международната конференция на клиринговите институции

Категория: Интернет , Ел. плащания
Saga Technology
петък, 9 Октомври 2009 17:05ч

Международната конференция на клиринговите институции
Главен организатор на международната конференция на клиринговите къщи и националните банки е „Банксервиз“ АД, единственият представител на услугата „електронно фактуриране“ в България. Конференцията се проведе вчера и днес в столичния хотел Шератон. На форума основна тема бе развитието на платежните системи в условията на финансова криза. Участие взеха клирингови къщи и национални банки от страните от Западна, Централна и Източна Европа. „Банксервиз“ АД е оператор на БИСЕРА, част от Националната платежна система. Досега компанията е организирала престижната конференция в България три пъти.

Акцент в сесиите беше проектът за Единна европейска платежна зона (Single European Payment Area-SEPA). След краткия обзор на пазара на платежните услуги в SEPA беше дискутирана ролята на операторите и инфраструктурните доставчици в развитието на предлаганите от тях услуги, както и готовността на пазара и намеренията на регулативните органи. На семинара присъстваха лектори от Европейската комисия, Европейската централна банка, Европейския платежен съвет, Българската народна банка и представители на индустрията като: VocaLink – английска клирингова къща, STET – френски оператор, IberPay – платежния оператор на Испания, EQUANS – опериращ в Холандия и Германия, BBS – опериращ в скандинавския регион, представители на SWIFT и др. Това са водещите институции, които очертават насоките за развитие в областта на платежните системи в Европа.

Сред лекторите са доказали се професионалисти в областта на платежните системи като: Жад Калуф – STET, Марк Бродедебат – SWIFT, Хосе Ланга – IberPay, Моника Хемпел – Европейска централна банка, Елемер Тертак – Европейска комисия, Ричард Джоунс – VocaLink, Димитър Костов – БНБ, Джанфранко Табасо – FSM Group, както и Бруно Кох от Billentis, водеща консултантска компания в областта на електронното фактуриране в Швейцария.

На конференцията бяха обсъдени и актуални въпроси, свързани с електронното фактуриране. В дискусията се включиха Джанфранко Табасо – FSM Group, Бруно Кох – Billentis, Илиан Зафиров – БНБ, Александър Станев – „Банксервиз“ АД.

Амбициите и усилията на българския платежен оператор и на останалите участници са насочени към превръщането на ICCI в общоевропейска конференция, което ще спомогне за хармонизиране на регулациите в Европейския съюз и ще затвърди традиционно добрите отношения между клиринговите къщи в ЕС.

Етикети: ERP , МОН , БАН , BI , доставчици , Европейската комисия , БНБ , банки , проект , България , ИТ , C , сервиз , електронно фактуриране , конференция

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени