Меморандум на ИКТ браншови организации за ускореното развитие на информационните и комуникационните технологии

Категория: Събития
Saga Technology
четвъртък, 23 Април 2009 17:06ч

Днес до медиите бе изпратено съобщение във връзка с подписан вчера Меморандум между представителните ИКТ браншови организации АСТЕЛ, БАИТ, БАСКОМ, Българска Уеб Асоциация, ИКТ Клъстер и СЕК. В съобщението се казва:

Днес, 22 април 2009 г. представителните ИКТ браншови организации АСТЕЛ, БАИТ, БАСКОМ, ИКТ Клъстер, СЕК и Българска Уеб Асоциация водени от разбирането, че: целите, задачите и проблемите на ИКТ бранша са общи за всички; ИКТ са неотменна част от инфраструктурата на държавата; имат водеща роля за изграждане и развитие на обществото на знанието; са инструмент и катализатор за повишаване качеството на образование и професионална квалификация - ще обединят усилията си за реализиране на:

1.Да работят активно за ускореното развитие на информационните и комуникационни технологии в страната ни, за тяхното още по-пълно и ефективно прилагане в управлението на държавата, чрез създаването и изпълнението на държавни политики осигуряващи устойчиво развитие на Българската икономика и сектора на ИКТ.

2.Да работят активно за усъвършенстване на образователната система в държавата чрез внедрявате на ИКТ в процеса на обучение и професионална квалификация. Активно да работят за реализиране на програма за изграждане на адекватни познания и умения за ИТ у населението, като част от общите мерки за конкурентоспособността на нацията.

3.Да работят съвместно по изграждане на нормативната и законодателна база за обезпечаване на публично-частно партньорство. Приемат, че публично-частните партньорства дават възможност чрез обединяване на усилията на частния бизнес и държавата да се реализират държавни проекти, финансирани напълно или частично от частния бизнес с последваща експлоатация, което дава възможност за компенсиране липсата на търговски интерес в развитието на определени региони/индустрии/технологии.

4.Страните, водени от необходимостта за подобряване на ефективността на публичните разходи, ще работят за въвеждане на системен подход за координиране на значимите ИКТ проекти и съществено увеличаване на дела на публичните услуги предоставяни от частния сектор.

5.Да работят активно за развитие и реализиране на интелектуалния потенциал на България. В тази връзка да се предприемат съвместни мерки за стимулиране на обучаващите се в областта на ИКТ и да се разработят планове за дългосрочни ИКТ проекти, които да мотивират кадрите да работят и творят в страната.

6.Страните ще работят за създаване на адекватен пакет от мерки – законодателни, икономически, финансови за създаване на благоприятни условия за развитие на иновациите и тяхната индустриализация.

7.В условията на глобална криза на доверието и крах на световната финансова система, двете страни ще работят за изграждане на бранд на България, като коректен член на Европейския съюз, първокласен бизнес партньор и регионален център на иновации и устойчиво развитие.

Представителите на българския ИКТ сектор са готови да изградят експертни комисии или други органи за съвместна работа, с цел формулиране и вграждане на горните принципи като основни приоритети на управлението, мониторинг и участие в последващото им изпълнение.

Етикети: иновации , монитори , инфраструктура , БАИТ , МОН , БАСКОМ , СЕК , НАП , уеб , Образование , обучение , програма , търг , проект , ИКТ Клъстер , работа , България , ИТ , Интел , Астел , ИКТ , глоба , информационни технологии , клъстер , партньорство , Норма , глобална криза , Публично-частно партньорство , БИ , СКАТ

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени