Лаборатория Касперски патентова в САЩ водеща технология за откриване на променени данни

Категория: Информационна Сигурност , антизловреден и антиспам софтуер , Устройства за сигурност , IT наука
Наско Атанасов
събота, 16 Май 2009 13:12ч

Умишлена или случайна несанкционирана промяна на данните води до тяхното изопачаване или загуба. Неправомерната промяна на програмния код може да доведе до некоректно изпълнение на програмата. Значителна част от зловредния софтуер се внедрява във файловете, като променя тяхното съдържание, което води до изпълнение функциите на зловредния код. Затова запазване целостта на данните е една от най-важните задачи в сферата на компютърната безопасност.

За да се гарантира целостта на файловете могат да се използват технологии като кеширане, електронно цифров подпис и др. Но използването на известните стандартни методи силно претоварва системните ресурси и може да доведе до пропускане на заразени файлове и по-нататъшното разпространение на зловредните програми.

Водеща технология на „Лаборатория Касперски“, разработена от Михаил Павлющик, няма тези недостатъци и позволява да се проверява целостта на файловете бързо и без значителни загуби на ресурси. Патентът за нея е регистрира в Патентното бюро на САЩ на 28 април тази година под номер 7 526 516.

При тази технология специален прехващач получава въпроси от програмата за промяна на временното маркиране на файл или група файлове. Прехващачът отбелязва въпросите за всеки файл и пази информацията в базата данни. В последствие тази информация се предава на специален модул, който е част от антивирусната програма и е способен да сравнява показанията за промяна в съдържанието на временната маркировка. Промяната в показанията на модула без промяна на маркировката е сигнал за модификация във файла и възможно заразяване. Антивирусната програма може веднага да сканира файла за наличие на зловреден код и да предупреди потребителя за опасността.


Етикети: съхранение на данни , софтуер , СЕК , компютър , технология , антивирусна програма , стандарт , файл , програма , ГИС , ИТ , ЗОП , информация , лаборатория , Касперски , Лаборатория Касперски , зловреден код , ГИС , зловреден софтуер , БИ

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени