"Лаборатория Касперски" патентова нова технология за борба с неизвестни заплахи

Категория: Софтуер , Информационна Сигурност , антизловреден и антиспам софтуер
Наско Атанасов
четвъртък, 12 Февруари 2009 15:57ч

"Лаборатория Касперски" съобщава, че успешно е патентовала в САЩ новаторска технология в областта на информационната безопасност. Технологията позволява да се откриват и отстраняват неизвестни зловредни програми, качени на компютъра на потребителя в резултат на вирусния инцидент.

Съвременните зловредни програми широко използват троянските коне, като метод за проникване в компютъра на потребителя. Когато качиш такъв троянец с него от интернет идват и още други зловредни програми. Така на компютъра на потребителя могат да се окажат десетки зловредни кодове и техните компоненти.

Част от тях може да са нови зловредни програми, на които сигнатурите още не са нанесени в антивирусните бази и които с неизвестни технологии заобикалят защитата. Затова такъв зловреден софтуер не се открива с антивирусните средства веднага след заразяване на компютъра и може да остане в системата известно време, като проявява своите деструктивни функции.

Тази непълнота в антивирусната защита прави особено актуална задачата за откриване и отстраняване зловредните програми и техните компоненти, установени на компютъра на потребителя в резултат на вирусен инцидент. Тази задача може да се реши с новата технология на „Лаборатория Касперски“, разработена от Михаил Павлющик.

Патентът за тази технология е регистриран под номер 7 472 420 от Патентното бюро на САЩ на 30 декември 2008-а. Описаният в патента метод позволява при откриването на един вирусен компонент да се открият и отстранят всички зловредни програми, появили се в рамките на едни и същи вирусен инцидент, а също и да се установи източникът на инцидента и времето, по което е възникнал.

Освен откриване, новата технология осигурява и отстраняване на зловредните кодове или пък ги поставя под карантина, прекъсва зловредните процеси и възстановява файловете. Информацията за зловредните програми, открити с помощта на този метод, може веднага да бъде изпратена на антивирусните компании за да се ускори отговорът им на новите заплахи.

В момента патентните организации на САЩ и Русия разглеждат повече от 30 патентни заявки на „Лаборатория Касперски“, в които са описани уникални иновационни технологии в областта на информационната безопасност.
Етикети: Интернет , софтуер , компютър , технология , заплахи , МВР , файл , защита на информацията , ГИС , ИТ , ЗОП , задача , чат , защита , информация , лаборатория , Касперски , Лаборатория Касперски , ГИС , троянец , зловреден софтуер , БИ , Епъл

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени