Компаниите са недоволни от традиционните BI похвати

Категория: Бизнес интелигентност , ИТ бизнес
it FORUM
вторник, 20 Септември 2011 12:55ч

Компаниите са недоволни от традиционните BI похвати

Бизнес разузнаването (Business Intelligence – BI), като корпоративен инструмент, предоставящ напредничави инструменти за анализ на данни, още от своята зора в началото на 90-е години на миналия век е бил считан за запазена територия на едрия бизнес. С течение на времето обаче икономическите тенденции ясно показаха, че средните и дори малките предприятия също се нуждаят от подобни решения, които на свой ред трябва да по силите и на по-скромни ИТ бюджети.

Основният препъникамък при използването на BI в неголеми компании е целесъобразността при внедряването на такива решения. Те обикновено са скъпи и сложни за интегриране и използване, както и ресурсоемки по време на работа. Всичко това е унаследено от историческото развитие на инструментите за бизнес анализи и е довело до доминирането на едва няколко големи софтуерни компании. Според Gartner на пазара се появяват все повече неголеми разработчици, които обаче засега не успяват да разклатят сериозно позициите на установените лидери.

Не на последно място консерватизмът при използването на BI продукти е свързан с това, че компаниите, които ги търсят, все още са недоволни от това, което се предлага на пазара в момента. Недоволни са както по отношение на цената, така и що се отнася до качеството. Подобно състояние на нещата ясно може да се види в проучване, проведено от LogiXML в началото на годината. Според резултатите, които се съдържат в него, повечето компании са проявили желание да увеличат разходите си за BI през 2011-а. Въпреки това много от тях са претърпели провали, постигнали са по-ниска от очакваната производителност или не са посрещнали нуждите на потребителите. Основният проблем е бил липсата на ИТ ресурси.

Изводите от анкетата са, че необходимостта от бизнес разузнаване продължава да расте, но в същото време компаниите са недоволни от традиционните BI похвати, включващи тежки платформи, комплексно манипулиране на данни и дълги срокове на разработка – все неща, изискващи сериозна ИТ намеса. Организациите, които не преминат към по-пъргави BI решения, ще остават зависими от вече претоварения технически персонал и въпреки големите инвестиции системите им ще продължават да не бъдат използвани в целия си потенциал.


Научете повече за развитието на BI на:

 Етикети: бизнес интелигентност , BI , бизнес анализ , Business Intelligence , системи за анализ и отчетност , бизнес технологии , аналитичен софтуер , анализ на данни

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени