Клетъчните телефони убиват пчелната популация

Категория: Любопитно , Технологии , Мобилни технологии
Saga Technology
петък, 20 Май 2011 12:17ч

Клетъчните телефони убиват пчелната популация
Мобилните телефони носят много ползи за милиони хора по цял свят, но те са смъртоносно проклятие за пчелите, казват експерти.

Учените смятат, че със сигналите на мобилните телефони може да се обясни резкият спад на пчелната популация, която играе важна и значителна роля при размножаването и плодоотдаването в земеделието и зеленчукопроизводството.

Даниел Фарв, професор в Шведския институт по технологии, е замаскирвал клетъчни телефони в пчелни пити в контролирана среда. Наблюдаваният резултата е бил объркване на пчелите, които започвали да летят на зиг-заг и след това рухвали.

Учените са провели над 80 експеримента, в които са записвали реакцията на насекомите към мобилните телефони в изключено състояние или при разговор.

Пчелите също издавали 10 пъти по-силни звуци, винаги когато телефон е получавал повикване или е правено обаждане от него. Те са се държали нормално, когато телефонът е бил изключен или поставен в стендбай режим.

“Шумът от пчелите рязко нараства веднага щом телефонът позвъни. Лъчите от телефона и шумът от него определено обезпокояват пчелите. Това им дава сигнал да напуснат питата. Но много често те са толкова объркани, че започват да летят, докато не загинат.

Това изследване трябва да ни напомни за изказването на Айнщайн, че ако пчелите изчезнат, до четири години ще изчезнат и хората.

Етикети: мобилен телефон , телефон

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени