Kaspersky Lab: американското разузнаване е скрило шпионски вирус в твърди дискове по целия свят

Категория: Информационна Сигурност
Твоите технологии
вторник, 17 Февруари 2015 14:26ч

Kaspersky Lab: американското разузнаване е скрило шпионски вирус в твърди дискове по целия свят
Руската компания Kaspersky Lab публикува проучване, което съобщава за нов шпионски софтуер, който е вграден в твърдите дискове. Този зловреден софтуер се намира в специални зони на дисковете, които са защитени от изтриване или форматиране. Според експертите зловредният код е открит на твърдите дискове на най-големите производители като Western Digital, Seagate, Toshiba, BM, Micron и Samsung в 30 страни, включително Русия, Китай, Иран, Пакистан, Афганистан, Сирия и Йемен. С него хакери наблюдават компютрите в държавни и военни съоръжения, банки, телекомуникационни и енергийни компании, както и организации, участващи в ядрени изследвания.

Експертите от Kaspersky Lab заявиха, че този метод е свързан с вируса за кибер шпионаж Stuxnet, който е разработен от Националната агенция за сигурност на САЩ за атака на иранския завод за обогатяване на уран. Агенция Ройтерс посочва, че неин събеседник – бивш служител на Агенцията за национална сигурност, е потвърдил точността на изследването на руските експерти, а друг бивш офицер от разузнаването на САЩ е заявил, че Агенцията наистина е разработила шпионски софтуер, който се внедрява в твърдите дискове. Пред Ройтерс Western Digital, Seagate и Micron са казали, че не знаят за такъв шпионски софтуер, а представители на Toshiba и Samsung са отказали да коментират.

Етикети: информационна сигурност , Касперски , Лаборатория Касперски , шпионски софтуер , твърди дискове , Stuxnet , Kaspersky Lab , кибершпионаж

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени