Как да бъдем успешни онлайн търговци

Категория: Ел. търговия
Ваню Кръстев
петък, 1 Юни 2012 17:24ч

Как да бъдем успешни онлайн търговци

Посоките към успешната онлайн търговия са много и с различна сложност - от така наречената ползваемост (usability), през оптимизация на онлайн магазините за търсачките и рекламните мрежи, до имейл маркетинга. За всичко това стана дума в семинар на тема "Успешни онлайн търговци!", организиран от дигитална агенция Interactive Share. Там участниците получиха ценна информация как могат да подобрят онлайн продажбите си.

Според представителите на Лукарт Ирина Герджикова и Ангелина Иванчева, експерт консултанти във фирмата, ако имате онлайн магазин, е погрешно да карате клиентите си първо да се регистрират. Оставете хората да пазаруват свободно, не ги прекъсвайте с искане за регистрация. Според специалистите самата регистрация дори не трябва да се нарича регистрация, защото тя се оказва психологическа бариера, тъй като клиентът по принцип не иска да се обвързва с магазина, от който пазарува.

Освен това според Ирина Герджикова и Ангелина Иванчева потребителите търсят факти и сами правят заключение какъв е онлайн магазина, от който искат да си купят нещо. Затова е добре в него да няма претенциозни послания от рода на „ние сме най-голямия електронен магазин в България”. Оставете потребителите сами да стигнат от този извод, когато видят броя на артикулите в магазина. Погрешното предлагане на промокодове с отстъпки и подаръци също може да накара клиентите да напусната бързо магазина. Много важна е навигацията на онлайн магазина. Сайтът винаги трябва ясно да показва какво предлага на началната си страница, както и да предлага навигация с връзка към началото и да избягва падащи менюта.

SEO (Search Engine Optimization) оптимизацията бе представена от Евгани Йорданов, уеб мениджър в Webfiniti. Според него чрез подобна оптимизация онлайн магазините трябва да бъдат направни по-привлекателни за търсачките, така че те да ги избутат по-напред в резултатите при търсения. Това се налага, защото по-голямата част от трафика към сайтовете идва именно от търсачките. Друг интересен момент, изтъкнат от Йорданов, бе, че 89% от хората търсят информация в интернет преди да купят каквото и да било, но не преминават през онлайн процес на поръчка (това се прави само от 7% от потребителите). Това означава, че те са видели продукта в онлайн магазина, но не са направили поръчка през него, а по телефона или по някакъв друг начин. Това не бива да притеснява онлайн търговците, защото това е проблем на мирогледа на потребителите – те все още трудно се доверяват на новите технологии, въвеждането на номера на кредитни карти и т.н.

Алгоритъма на Google при оптимизацията на уеб сайтове е следващото нещо, на което Йорданов обърна внимание. В този алгоритъм най-голяма тежест има авторитетът на домейна (23,87%). След това е популярността на отделните страници в сайта. Йорданов подчерта, че един уеб сайт е сбор от уеб страници и че ако една страница се класира добре в търсачките, това не означава, че целият уеб сайт се класира добре. В този смисъл SEO търси оптимизацията на всяка отделна страница в онлайн магазина и реално се бори за увеличаване популярността на всяка една от тях.

За ролята на Adwords и Facebook, както и по-подробно за семинара, можете да прочетете тук.


Етикети: SEO , онлайн магазин , Лукрат , онлайн търговия , SEO оптимизация , Interactive Share

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени