K-Glass: очила-компютър с процесор за добавена реалност

Категория: IT наука , Електроника , Наука
Благой Благоев
петък, 21 Февруари 2014 10:37ч

K-Glass: очила-компютър с процесор за добавена реалност
Очилата за добавена реалност K-Glass, създадени в Корейския научно-технологичен институт за модерни изследвания (KAIST), се различават от други подобни разработки с много по-високта си скорост при много по-малко консумирана енергия.

Много от системите за добавена реалност (Augmented Reality, AR) използват за идентифициране на обектите и показване на съответната информация баркодове, QR-кодове и други етикети, които попадат в рамките на зрителното поле. Този подход обаче е неефективен в открити пространства, където се налага да се прибегне до отнемащите много ресурси алгоритми за разпознаване и съпоставяне на образи. Като резултат общата производителност на системата сериозно намалява, а вероятността от грешки се увеличава.

За решаване на проблема KAIST специалистите създадоха първия в света специализиран AR микрочип, който симулира човешкия мозък. Изследователите по-специално се опитали да пресъздадат в силициев модел паралелната обработка на визуални данни в мозъчната кора. Чипът автоматично избира от образа на най- важните детайли и ги обработва с висока ефективност. При това не се губят хардуерни ресурси за анализ на вторична информация. Резултатът е намаляване със 76 процента на потреблението на енергия в сравнение с други системи за добавена реалност .

Проектираният в KAIST микрочип е произведен по 65-нанометрова технология , а площта му е равна на 32 mm² . Обявеното бързодействие е 1220 милиарда операции в секунда при работна честота от 250 MHz. Kонсумацията на енергия е 778 mW, а захранващото напрежение 1,2 V. Това означава, че продуктът осигурява ефективност от 1570 милиарда изчисления на 1 ват използвана енергия .

Прототипът на очилата K-Glass е снабден с камера с 5 мегапикселова матрица, която ви позволява да заснемате видео в 720p формат при 30 кадъра в секунда, с микродисплей с 800 × 600 пиксела и сензорен панел за управление. Не се съобщава нищо за възможно пускане на търговска версия на продукта.

Етикети: наука , ИТ наука , допълнителна реланост , очила за допълнителна реалност , добавена реалност

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени