Издигат паметник на Джулиън Асанж

Категория: Интернет , ИТ политика
Александър Александров
понеделник, 15 Декември 2014 23:00ч

Издигат паметник на Джулиън Асанж
Сайтът за разкриване на секретни политически и военни документи Wikileaks започна кампания в платформата за споделено финансиране Kickstarter за изграждане на паметник на своя основател Джулиън Асанж в цял ръст.

Проектът ще включва фигурите на Асанж, американския войник Челси Манинг, който беше осъден за това, че е предоставил на Wikileaks огромен брой секретни документи на Пентагона, както и агента на Националната агенция за сигурност на САЩ NSA – Едуард Сноудън, който потърси политическо убежище в Русия, след като разкри как агенцията подслушва граждани на целия свят посредством популярни онлайн услуги и мобилни приложения.

Тримата съвременни герои на свободата на словото ще бъдат изобразени изправени върху три стола, а до тях ще има още един четвърти стол, който ще е празен и според организаторите на кампанията ще е за „всички нас“.

Kickstarter кампанията цели да събере сумата от 100 000 британски паунда, но през първите 20 дни е успяла да набере около една пета от тази сума. Припомняме, че към момента Джулиън Асанж се намира в посолството на Еквадор в британската столица Лондон и не може да го напусне, защото ако излезе от него, веднага ще бъде арестуван от властите в Обединеното кралство и предаден на Швеция. Там той е обвинен в изнасилване, но според някои правозащитници става въпрос за скалъпен процес.

Етикети: WikiLeaks , Джулиан Асандж , Kickstarter , Паметник , Едуард Сноудън , Челси Манинг

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени