Вдругиден започва големият експеримент - пускат първия лъч в Големия адронен ускорител в ЦЕРН, за да търсят „Частицата на Бога“

Категория: Събития , IT наука , Технологии
Наско Атанасов
понеделник, 8 Септември 2008 17:22ч

На 10 септември започват първите експерименти в Големия адронен ускорител (ГАУ) в ЦЕРН. Целият близо 30 километров тунел беше охладен до температура, близка до абсолютната нула (-271°C), а тестове показаха, че всички елементи от него са   синхронизирани. Началото на експеримента с пускането на първите лъчи ще бъде предавано пряко в интернет и транслирано по мрежата на "Евровизия".

Най-напред в сряда ще бъдат пуснати лъчи по тунела и когато достигнат необходимата скорост, ще започне сблъскването им и ще се наблюдава реакцията им при ударите. С експеримента се търси легендарната вече частица Хигс-бозон, наричана още "частицата на Бог". Водещите експеримента учени смятат, че първите сигурни данни можем да чакаме не по-рано от края на годината.

Пуснатите в тунела лъчи ще бъдат седем пъти по-натоварени енергийно от тези в подобни съществуващи машини, ГАУ пък е най-мощният ускорител на елементарни частици в света.  Когато през 2010  той достигне пълната си мощност лъчите ще бъдат 30 пъти по-мощни от сега. Една от най-важните задачи при работата с ускорителя е пълната му синхронизация със Суперпротонния синхротрон - ключов елемент от целия процес. Двете машини трябва да функционират с точност до частица от наносекундата, за да се гарантира правилното насочване на лъчите, които ще се движат със скорост, близка до тази на светлината. Тестовете, направени през август показаха, че синхронизацията е точна и може да  започнат експериментите.
Етикети: Интернет , СЕК , НАП , тестове , наука , МВР , СЕП , работа , ИТ , C , НАТО , Мрежата , ЕРП , ГАУ , ЦЕРН , Големия адронен ускорител

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени