Шпионски сателити и самолети ще ни следят по сянката ни

Категория: Софтуер , IT наука
Наско Атанасов
петък, 5 Септември 2008 17:28ч

Посредством система разработена от НАСА шпионските сателити и самолети ще могат в скоро време да разпознават хората от Космоса по тяхната сянка. Компютърна програма ще изследва движенията на сенките по земята и по този начин ще разпознава хората по тяхната походка. Всеки човек има специфичен начин на движение, който е труден за маскиране, като в него се включват дължината на стъпките, скоростта на придвижване, местенето на ъгъла при бедрата, колената и глезените.

Смята се, че новата технология ще помогне да бъдат идентифицирани и проследени особено търсени терористи или криминално проявени личности, като например Осама бин Ладен.

Единственият недостатък на новата система е, че на нея ще може да се разчита само когато има слънце. Съществуващите технологии за проследяване на хора по техните снимки от Космоса не са особено надеждни, тъй като от орбита се засича основно темето. С продукта на НАСА обаче ще е възможно да се идентифицира човек по походката му дори в снимка от птичи поглед. За да бъде готова новата система и да започне да се използва от военните, полицията и разузнавателните служби ще са нужни няколко години.


Етикети: СЕК , НАП , компютър , технология , снимки , програма , ИТ , НАСА , компютърна програма , БИ

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени