GNU навършва 25 години

Категория: Софтуер , Операционни Системи , Събития
Теодора Илиева
петък, 5 Септември 2008 11:21ч

Фондация „Свободен софтуер” отбеляза рождения ден на GNU и отпразнува сребърната годишнина на операционната система.

На празненството комедийният актьор Стивън Фрай представил филм разказващ историята на GNU's Not Unix (GNU). Той описал как през септември1983 Ричард Столман съобщава за план да предостави свободен софтуер, който представлява операционна система подобна на  UNIX, наречена GNU. Комбинацията GNU/Linux осигурява начин потребителите да работят с тази система.

 Питър Браун , изпълнителен директор на Фондация „Свободен софтуер”, съобщил на присъстващите, че видеото няма за цел просто да напомни на публиката историята на GNU', но е и стимул за обединяване на усилията върху нещата, които тепърва трябва да бъдат направени.  Видеото е  на разположение за сваляне на  GNU.org.

„Ние възнамеряваме за 25-годишнината ни да станем повече от едно отражение в историята на свободния софтуер. Защото въпреки успехът, донесла ни GNU системата, и другите проекти за свободен софтуер, ние все още се нуждаем от непоклатими усилия за пренасочване или елимиране правата за собственост върху приложенията, платформите, драйверите и т.н., които все още се продават”, казва Браун в едно от изявленията си. 

Според Фрай невъзможността да си служиш свободно с операционната система и възпрепятстването да я споделиш с други хора е изцяло дело на  Apple и Microsoft, създателите на двете най-популярни операционни системи, тъй като са прекалено концентрирани върху факта че ги притежават.

„Цялото знание е свободно и е споделено в добрата наука. А ако не е така, то тя е лоша наука и реална част от деспотизъм.”, казва Фрай


Етикети: свободен софтуер , операционни системи , Microsoft , Apple , софтуер , Linux , НАП , операционна система , наука , unix , МВР , СЕП , проект , ИТ , C , gnu , фондация , HR , годишнина , БИ

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени