Google Chrome – блясък и технология

Категория: Интернет , Любопитно
PC MAGAZINE
четвъртък, 4 Септември 2008 13:03ч

Google удържа на обещанието си и в уречения ден (3-ти септември) пусна за свободен бета достъп своя собствен браузър. Заедно с него се появи и увлекателен комикс, който запознава всеки със замисъла , основните принципи и процеса на създаване и тестване на Google Chrome.  Комиксът е наистина симпатичен и забавен, макар че на моменти доскучава, но като цяло е чудесен опит да се обяснят на масовата аудитория идеи като разделни процеси, независимост на задачите, защитено адресно пространство, създаване на плъгини и уеб приложения.

Основните насоки


Chrome се е опитал да реши наведнъж всички болежки на съвременния уеб. Като например да осигури стабилна работа на всички типове уеб приложения, да оптимизира производителността и рендъринга, да осигури максимално опростен интерфейс и да гарантира пълна съвместимост с наличното уеб съдържание.

Интерфейсът

Минималистичен. Изчистен. Няма тежка графика, ефекти, лъскави елементи. Съответно няма редици с икони, няма десетки падащи менюта, а заглавна лента е едва загатната, като при максимизиране тя изчезва и най-горе застават „ушетата” на отделните табове. Много елегантен, семпъл и приветлив, но и прагматичен дизайн. Ще ви хареса.  Симпатяга. Адресната лента е универсална – тя автоматично допълва URL, подсказва ви популярни сайтове, напомня последно въведени адреси и т.н. Ако напишете фраза или ключова дума (без да е име на домейн с точния синтаксис), Chrome директно прави справка с Google и показва върнатите резултати. Съответно при стартиране Chrome ви посреща с умалени картинки на най-често посещаваните от вас сайтове.

 

Което е доста издайническо, ако някой друг случайно реши да стартира Chrome без ваше знание. Но Google са помислили и за това – Chrome притежава режим „инкогнито”, който не води отчет кои страници отваряте. Така че, драги ми порно маниаци, спокойно, няма да бъдете компрометирани. И накрая – особено ценна е допълнителната търсачка, която също присъства в началния екран. Тя служи да преравя историята и позволява бързо да намерите вече посетен сайт, който спешно ви трябва отново, но не може да се сетите как беше точно адреса му. Друга интересна възможност е да местите, сливате и отваряте разделите чрез влачене и пускане – просто ги хващате за „ушите” и поставяте там където е необходимо. Може да им разменяте местата, да ги „метнете навън” във нов, външен прозорец или каквото ви хрумне.

 

Сигурност


При Chrome всеки един плъгин, приложение и съответно вътрешен прозорец (или иначе казано „таб” или „раздел”) е „опакован”  в свой собствен процес, без да му се дава възможност да „мърда” навън и да извършва своеволна комуникация с външна среда. Представете си го като стая под карантина. Лишен е от права, може да извършва определени изчисления, но няма възможност да записва файлове или да извършва четене от ключови папки и зони (десктоп, My Documents, регистъра на Windows и системните му папки). По тази начин всеки един зловреден софтуер е „заключен”и и няма как да рови, търси, да копира и съответно да извлича и прехвърля лична информация, дори и тя да е отворена в друг таб на същия браузър. В момента, в който затворите браузъра (или таба) всичко изчезва с него завинаги, все едно „затворническата килия” е унищожена заедно с онова, което е било с нея.Стабилност

Второто предимство на този „пясъчен” подход (точния термин на английски е sandbox или буквално това е „пясъчник”, място, където си играят децата, без да ходят и цапат другаде) е, че проблеми в един таб не влияят на другите табове по никакъв начин. Нещо повече - всеки си има свое заделено адресно пространство и при срив на някой от вътрешните прозорци, това не води до увисване на целия бразузър.  Всъщност, при проблем изниква само “Тъжния таб” или едно гузно, но доста миловидно съобщение за грешка при показването на уеб страницата.

Никакви измами

Chrome може да използва самостоятелни процеси за всеки таб и плъгин, но това не значи че браузърът е сляп. На практика Chrome разполага със списък (който постоянно се обновява) с адресите на доказано и предполагаемо опасни сайтове, където може да бъдете измамени, да бъдете подлъгани да въведете важна лична информация (потребителски имена, пароли за достъп, номера на кредитни карти, банкови сметки), както и места, от където има голяма вероятност да свалите програми и съдържание, заразено с вируси или друг вреден софтуер. Ако попаднете на такова място, Chrome, подобно на Firefox, първо извежда предупреждение за заплахата на червен фон. Ако сте напълно сигурни, че сайтът е безвреден, може да продължите.

Още екстри

Chrome е базиран на рендващия алгоритъм WebKit (тоест е наследник на Konqueror и по настоящем пряк „роднина” със Safari и други популярни браузъри), изключително търпеливо и щателно тестван, като гарантира 99% коректно извеждане на сайтовете в интернет, оптимизиране за работа с JavaScript приложения и позволява разработване на уеб приложения предназначени специално за него (т.нар. gears).

Естествено, най-голямото предимство на Chrome е, че е съобразен с нуждите на Google общността. Ако имате акаунт в Google Mail, разглеждате картите на Google, качвате снимки с Picasa, това определено е вашия браузър.

Конкуренцията

Определено Google Chrome няма да преобърне текущото статукво при битката на браузърите (въпреки изказванията че за 1 ден делът на Chrome е скочил на 1%), но определено застава на страната на „свободните” в общата им борба срещу монопола на Internet Explorer (чиято финална осма версия се очаква съвсем скоро). Mozilla е в тясно сътрудничество с Google и не вижда Chrome като директен съперник, а по скоро като съмишленик и „брат по оръжие” на Firefox. Opera също приветства появата на Chrome,като естествено, единствените, които няма как да останат доволни са Microsoft. В крайна сметка Internet Explorer губи почва под краката си и Chrome определено ще е поредното силно оръжие, което да сложи край на неговата хегемония. Понесоха се дори слухове, че от централата в Редмънд планират да заведат антимонополен иск срещу Google, понеже чрез Chrome Google е в състояние да интегрира по великолепен начин своите услуги, като онлайн поща и онлайн офис пакет. Доколко това ще се случи е рано да се каже, но ако Chrome отхапе по-сериозно парче от територията на и без това отслабения Internet Explorer, Microsoft  ще реагират със сигурност и няма да се посвенят да обвинят Google в своите собствени грехове.

Проблемите

Не забравяйте, че все още проектът в бета фаза, което ще рече, че Google автоматично си измиват ръцете. Да, продуктът на теория и практика не е напълно завършен. Някои сочат като недостатъци прекалената му опростеност (която е твърде стряскаща за повечето напреднали потребители), други успяха да намерят пролука в сигурността (дължаща се на ядрото WebKit и Java), която позволява да потребителите да бъдат подведени и да стартират (противно на обещанията) изпълними файлове. Трети се оплакват  от липсата на достатъчно дълбоки и качествени настройки. Но така или иначе началото на Chrome е обещаващо.

Впечатленията

Аз съм с изцяло положителни впечатления от Chrome. Много е симпатичен, лек, пъргав. Наистина, адски бърз браузър. Не се наемам с крайни твърдения, но ако го тествате, ще видите, че се зарежда и рендва страниците доста по-бързо от Firefox и дори сочената като “спринтьор” в това отношение Opera. Второто, което ми допадна е че Chrome е изцяло подготвен за ерата на Web 2.0. Разходих се из доста авангардни и капризни сайтове с много Flash, с много специфичен код, различни вградени приложения и интерактивни елементи, и в крайна сметка се натъкнах на чудесно рендване. Отделно, не е нужно да инсталирате всеки път плъгини, или поне не най-важните – можете направо да отворите YouTube и да гледате клипове, без да се налага да изтегляте външни плейъри и т.н. Самата инсталация на Chrome е много бърза, почти неуловима. А, да, локализацията на български заслужава добри думи, като обхваща не само интерфейса, но също така помощните модули и уеб страницата на продукта.

В крайна сметка

Тествайте Chrome. Почти задължително е. Сайтът е лесен www.google.com/chrome. Има много сериозна опасност да ви хареса, още повече че автоматично импортира всички настройки и отметки от вече съществуващи браузъри (вкл. Firefox), съответно преминаването е напълно безболезнено и бързо.


Етикети: Интернет , web , сигурност , Microsoft , вируси , софтуер , разработване , Windows , Firefox , Mozilla , .NET , МОН , игра , Opera , Google , интерфейс , СЕК , Апис , НАП , БАН , сайт , IP , Internet Explorer , тестове , ядро , уеб , YouTube , алгоритъм , flash , поща , МВР , кредитни карти , NDB , домейн , копир , СЕП , Web 2.0 , JavaScript , снимки , файл , браузър , проект , SAN , уеб приложения , ГИС , онлайн , работа , ИТ , C , ДСК , Internet , чат , лична информация , IT , информация , производителност , антимонопол , ОПАК , HR , уеб браузър , Chrome , IPT , ГИС , СЕМ , Google Chrome , зловреден софтуер , БИ , десктоп , Safari , СКАТ , EDI

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени