Отлично представяне на Олимпиадата по информатика

Категория: Обучение , Събития
it FORUM
сряда, 3 Септември 2008 15:16ч

Отлично представяне на Олимпиадата по информатика

Българските софтуерни компании не могат да си позволят родните таланти.

С два сребърни и два бронзови медала се завърна националният ни отбор по информатика  от Международната олимпиада по информатика (МОИ) в Кайро. Тя се провежда за ученици от горните класове, а България е страна основател - преди 20 години в Правец е проведено първото международно състезание. Поради този факт, както и заради високите резултати на родните ученици, Международният комитет на МОИ реши да възложи организацията на 21-вата Олимпиада през 2009 г. на България. Състезанието ще се проведе в Пловдив през август 2009г., като датата още не е напълно уточнена.

Статистиката за всички години от провеждането на състезанието по информатика отрежда на страната ни пето място в света по спечелени медали. Единствено Китай, Полша, Русия и Румъния са преди нас. Обикновено участниците на този форум наброяват около 700 от 75 - 80 държави. За олимпиадата догодина държавата ще осигури само частично финансиране и организаторите се надяват на спонсорство от неправителствени организации и представители на българския бизнес.

“Уменията за програмиране започват да слизат надолу, в по-ранна възраст – каза доц. Красимир Манев, преподавател в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, член на Международния комитет на олимпиадата. – Но набирането на участници е все по-трудно, защото обучението по информатика е съсредоточено само в рамките на 72 часа в 9-и клас и това е всичко. Затова набирането на деца става само с извънкласна работа и извънредния труд на преподавателите”.

Извън темата за олимпиадата доцент Манев изрази и съжалението си, че голяма част от медалистите заминават да работят извън страната. “Естественият им работодател би трябвало да са българските софтуерни компании, но те в момента не преживяват лесно. Няколко държавни поръчки на софтуер бяха тенденциозно изнесени извън България, защото бяха дадени на външни фирми и резултатите въобще не са добри. Вижте на какво ниво са системите на здравеопазването, правосъдието, полицията или прокуратурата. Българските софтуерни компании са принудени да уволняват кадрите си или да им заплащат по-малко”, заключи той.


Етикети: софтуер , НАП , състезание , здравеопазването , обучение , информатика , програмиране , работа , България , ИТ , олимпиада , ДСК , ИРМ , форум , спонсорство , финансиране , БИ

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени