Авангардна технология на НАСА с флуиди, видеокамери и софтуер помогнала за рекордите на Фелпс

Категория: Любопитно , IT наука
Наско Атанасов
вторник, 2 Септември 2008 15:19ч

Нов тип авангардна технология са използвали Майкъл Фелпс и съотборниците му от националния тим на САЩ  за да постигнат невероятния си успех на олимпиадата в Пекин.  Тази секретна доскоро разработка е помогнала на американските плувци и на треньорите им да спечелят няколко милисекунди в борбата за медалите. Тя е създадена от учени в Политехническия институт в Трой, Ню Йорк.

В основата на новата авангардната технология стоят специален вид флуиди и високоскоростна видеокамера, с която детайлно се заснема движението на плувците и начинът, по който водата обтича тялото им. Освен това уникален софтуер позволява на учените да следят в реално време тренировката в басейна и след това да я анализират кадър по кадър.

Тази изключителна технология и апаратурата към нея са били разработени миналата година за нуждите на космическите и ядрени програми на Националната агенция за космически изследвания на САЩ (НАСА). Професор Тимоти Уей, ръководител на екипа, създал технологията, пояснява, че с тази извънредно точна технология се получава много голяма информация за движението на флуида, обточващ тялото на плувеца и за това как плувците контактуват с водата. Това е позволило да бъдат отстранени много персонални грешки на всеки един от плувците.

Освен в космическите изследвания и плувния спорт разработената от проф. Уей технология   се очаква да намери приложения и в други области, като например изучаване движението на делфините във водата и движението на кръвта в мозъка.
Етикети: софтуер , СЕК , НАП , технология , видеокамера , камера , ИТ , ИТ наука , олимпиада , анализ , информация , ИТ технологии , НАСА , СНЕ , БИ

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени