Роумингът да се отчита до секунда иска Европейската комисия

Категория: Телекомуникации , Мобилни технологии
Наско Атанасов
вторник, 2 Септември 2008 9:15ч

Роумингът в рамките на ЕС да се отчита до секунда вместо досегашната практика за закръгляване на минута – за това настоява пред мобилните компании европейският комисар по телекомуникациите Вивиан Рединг. Тя се надява до края на септември или началото на октомври да бъде постигнато споразумение за въвеждане на новото правило. Според данни на поръчано от Европейската комисия изследване с досегашната си практика на закръгляне телекомите прибавят поне 24 процента към цената на изходящите обаждания и 19 на сто при таксуването на входящите разговори.

По този начин в Малта сметката на потребителя се увеличава с близо 50%. Подобно е положението в Австрия, България, Полша и Словакия. Само във Франция, Испания, Португалия и Литва има законодателство, изискващо от мобилните оператори да таксуват разговорите на секундата.

Срещу инициативата на Рединг моментално се обяви Европейската асоциация на мобилните оператори. Според нея тя щяла да убие конкурентоспособността на пазара. От събота започна да действа директива на 717 на ЕС, която изисква максималната цена на изходящо повикване да падне от 0.49 на 0.46 евро за минута, а на входящото - от 0.24 на 0.22 евро за минута. Като продължение на своята политика ЕК предвижда до края на септември или началото на октомври да паднат и цените на текстовите съобщения (SMS).

Етикети: телекомуникации , Европейски съюз , SMS , СЕК , роуминг , Европейската комисия , МВР , СЕП , телеком , Вивиан Рединг , България , ИТ , НАТО , комисия , ВАК , БИ , СКАТ

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени