КОНТРАКС и NEC Computers представят японските технологии в услуга на българския бизнес

Категория: Хардуер , Технологии
Теодора Илиева
петък, 20 Юни 2008 16:05ч

КОНТРАКС и NEC Computers представят японските технологии в услуга на българския бизнес
Откриване на събитието направи г-н Йордан Йорданов, изпълнителен директор на Контракс ЕАД, а приветствено слово изнесе Негово Превъзходителство Цунехару Такеда, извънреден и пълномощен посланик на Япония в Република България. Г-н Тацуя Мори, президент на NEC Computers и CEO приветства присъстващите с добре дошли и направи кратък обзор на нововъведенията и новите технологии. За презентиране на иновативните продукти и решения се погрижиха Пантелис Вергинадис, технически консултант на NEC за региона и Пенко Иванов, продуктов мениджър на Контракс.

Информационната услуга iMOD, с която компанията предлага дори телевизия, представи Тацуя Мори, CEO и президент на NEC Computers. “Технологията е много модерна и над 40% от населението я използва”, обясни той и посочи, че компанията е един от лидерите при свръхбързите компютри. По неговите думи тя е пуснала на пазара и най-мощния компютър в света - NEC SX-9. В този сегмент корпорацията основно се конкурира с IBM, като новите технологични разработки за свръхмашините ще трябва да изстрелят NEC на първо място, планират от мениджмънмта на гиганта. “Създадoхме и най-бързия TPC-E Bench Mark процесор, разработен съвместно с Microsoft. Той също вече е внедрен на някои от компютрите, които предлагаме на пазара”, отбеляза Мори и допълни, че в бъдеще NEC ще заложи и на енергийните мрежи. В началото на тази година компанията създаде съвместно дружество с Alcatel, което разработва проекти, наречени “Дългосрочна еволюция”.

Тацуя Мори представи и разработките по системата, наречена КОТОХАНА, представляваща терминал за комуникация, с който се определят човешките емоции и разпознаване на глас. Тази технология ще определя по гласа дали човекът, с когото говорите, е ядосан или щастлив. Последната иновация, която NEC представи, е хуманоидният робот PaPeRo, който може интерактивно да задава въпроси и да се използва в помощ на децата и възрастните хора.

Тацуя Мори бе почетен гост на председателя на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения Пламен Вачков, където бяха обсъждани благоприятните условия в страната ни за привличане на преки чуждестранни инвестиции, особено свързани със сектора на ИКТ, който е приоритетен за правителството.

Техническата част на събитието започна с представянето на NEC Fault Tolerant . Когато един сървър спре непланирано са необходими най-малко 16 часа, за да бъде поправен, а това е изключително дълъг период от време за една интензивно работеща компания. Подходът на NEC се отнася както към съхранението, така и към възстановяването на информацията. FT сървъра (Fault Tolerant) е надежден с това, че каквото и да се счупи в системата, единият от сървърите моментално заменя другия, без дори да разберете за това, т.е. осигурява се надеждност чрез резервиране на компонентите. Необходим е един лиценз за операционната система. Всяко приложение работи на FT сървъра, стига да е съвместимо с операционната система. Лесно се конфигурира, без да са неоходими сериозни технически познания.

VPCC (Virtualized PC Center- виртуален PC център) бе представен от Пенко Иванов, продуктов мениджър на Контракс. Този терминал работи като истинско PC, но със значително намаляване на разходите за поддръжка и администриране. Виртуалното PC е основано на сървър, който има виртуализиращ слой и управляващ сървър. Потребителят разполага единствено с терминали. Всички компоненти се доставят от NEC. VPCC дава ред предимства за бизнеса - може да се използва от произволна точка на мрежата, като по този начин имате достъп до вашето PC постоянно и едновременно с това информацията ви е на сигурно място. Създава се ново поколение „тънки клиенти” с видео в реално време. Едно от предимствата му е разпределянето на ресурсите чрез мениджмънт сървъра там където трябва, като по този начин виртуалните машини не се претоварват. VPCC лесно се интегрира в съществуваща ИТ архитектура, конфиденциалната информация е защитена, намаляват се разходите за поддръжка и администриране, спестява консумация на електричество от 60 до 80 % и имате тихи терминали на всяко бюро.

NEC Flex Power е предназначен за малки и средни предприятия. Може да се използва на различни места, внедрява се с ниски оперативни разходи. До 6 сървъра могат да си споделят информация. Той също е блейд сървър, но с по-малко интегрирани сървъра и по тази причина е и по-евтин. Така създалата се мрежа е лесно управляема и не е необходимо обучение. Има интегрирана система за управление, нямаща външни кабели, а при необходимост увеличава капацитета си по време на работа.

Съхранението на информация от различен характер създава редица предизвикателства пред сториджите. NEC създава т. нар. D серия storage, притежаващи разширяемост и надеждност, като могат да бъдат използвани SAS и SAP устройства едновременно. Сториджите на NEC са лесни за инсталация и управление с Web базирана конзола за инсталация и поддържат всички съвременни методи за архивиране на информацията.

Работните станции на NEC – WA 1320, WA 1520, WA 2510 се използват за по-сериозна обработка на информация, web публикации, обработка на цифрово съдържание и т.н. Шасито е оптимизирано за тиха работа дори при високи натоварвания, а работните станции са снабдени с най-мощните графични контролери.

Пантелис Вергинадис закри събитието с последната презентация на Area Management Solution, който помага за управляване на ИТ структурите. Той е насочен към малките и средни предприятия. Осъществява се комплексно управление на инфраструктурата с NEC System Area Manager, което го прави едно добро решение за управление и мониторинг на всички марки сървъри, дискови масиви, работни станции, настолни и преносими компютри работещи под Windows и Linux. Също намалява разходите на малкия и средния бизнес за поддръжка на ИТ инфраструктурата и повишава нейната ефективност, а внедряването и инсталацията му са безпроблемни.

Етикети: процесор , web , Microsoft , IBM , сървъри , блейд , SAP , SAS , мрежи , монитори , Windows , инфраструктура , телевизия , МОН , СЕК , НАП , компютър , технология , шаси , Контракс , сървър , робот , работни станции , архитектура , обучение , Пламен Вачков , Storage , MAN , проект , NEC , работа , България , PC , ИТ , система за управление , C , НАТО , Мрежата , терминал , архивиране , видео , ИКТ , информация , виртуален , разпознаване , информационни технологии , блейд сървър , инвестиции , БИ , СКАТ , Fault Tolerant , НОИ

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени